Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
VRIJEME JE ZA UGRADNJU SOLARNIH PANELA 'Ljetos smo proizveli toliko struje da je HEP nama morao platiti'
Promo Piše: Sponzorirani sadržaj

VRIJEME JE ZA UGRADNJU SOLARNIH PANELA 'Ljetos smo proizveli toliko struje da je HEP nama morao platiti'

'Isplativo je i bitno jednostavnije no ranije'

Dok se suočavamo s rastućim izazovima povezanima s klimatskim promjenama, sve se veća pažnja usmjerava prema obnovljivim izvorima energije kao ključnom rješenju za održivu budućnost. U tom kontekstu solarni paneli nisu samo pitanje ekološke osviještenosti, već i ekonomske isplativosti te povećane neovisnosti o tradicionalnim energetskim sustavima. Da su sve napredniji i pristupačniji, tvrde i Jagoda Vukušić i Robert Spišić koji su uz njih uštedjeli, ali i transformirali poslovanje u Boutique hotelu Japodi te Marko Staničić koji je doživio isto kada ih je ugradio na svoje apartmane. 

'O solarnim panelima na krovu sanjali smo dugo, barem 15 godina, no bili su nam preskupi. Odluka da ipak krenemo u investiciju ‘pala’ je kada smo se uvjerili da je je njihovo postavljanje sada isplativo i bitno jednostavnije no ranije. Cilj je bio vrlo samorazumljiv - smanjiti troškove hotela', kazali su Vukušić i Spišić pozivajući i druge da se konačno odvaže na ugradnju solarnih panela. 


S obzirom na to da elektranu imaju kraće od godinu dana, zasad je teško precizirati koliko mjesečno proizvodi. No, orijentacije radi, iznijeli su kako su lani od polovice srpnja do kraja prosinca proizveli 6,14 MW te u prva dva mjeseca ove godine 1 MW. 

'Kako su paneli postavljeni na proljeće, već na ljeto dogodilo se da smo toliko struje proizveli da je HEP nama morao platiti. Zimi je, naravno, druga priča, ali i u tom su periodu troškovi za struju niži nego prije. Primjerice, najviše smo HEP-u platili za siječanj - 88 eura, no da nije panela, platili bismo 127 eura', otkrili su. 

Na kalkulatoru na poveznici svi mogu začas izračunati uštedu za svoje kućanstvo, koju bi im solarni paneli omogućili.

Za ugradnju fotonaponskih elektrana nisu dobili sredstva iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, ali gotovo polovicu ukupno potrebnog iznosa dodijelila im je Primorsko-goranska županija. Napomenuli su kako je suradnja sa županijom bila brza i jednostavna. 

'Nadamo se da će netko u državnim institucijama primijetiti da postoje i mali poduzetnici pa se i njima prilagoditi u svojim subvencijskim planovima. Kako smo ekološki osviješteni, nadamo se rastu interesa čitave Hrvatske za obnovljive izvore energije', naznačili su. 

Povrat njihove investicije na koncu ovisi o vremenskim uvjetima s kojima će se susretati. Bude li više svjetlosti i sunca, taj će period kraće trajati, no izrazili su uvjerenje kako će je i u ovakvima vrlo brzo vratiti.

Izvedbu solarne elektrane za hotel naši su sugovornici povjerili tvrtki Energycom. Sugeriraju je i drugima! Posrijedi je jedna od vodećih tvrtki u instalaciji i projektiranju solarnih elektrana na području Hrvatske, čiji stručnjaci pružaju usluge izrade idejnih rješenja, glavnih i izvedbenih projekta, potrebnih elaborata i mjerenja, ishođenja svih potrebnih dozvola i suglasnosti kod HEP ODS-a te samu montažu. Također, pružaju podršku u sklapanju ugovora o otkupu električne energije te uslugu 'ključ u ruke' zaključno s ishođenjem potvrde za trajni pogon elektrane.

'S Energycomom imamo odlično iskustvo - stručnjaci su bili brzi, ažurni i ponuda je bila najbolja. Isto je i s HEP-om. Čitav proces od trenutka kada smo poslali prvi zahtjev HEP-u do trenutka kada su dečki postavili panele nije trajao duže od tri mjeseca unatoč tome što vremenski uvjeti nisu bili adekvatni čitavo proljeće, odnosno što nije stala kiša koja je utjecala na dinamiku postavljanja', naveli su.


Energycom je budućim kupcima elektrana preporučio i Marko Staničić. Istaknuo je kako je on tu tvrtku krenuo razmatrati nakon što je i sam čuo preporuke niza zadovoljnih klijenata te se naposljetku na nju i odvažio jer mu je dala jednu od povoljnijih ponuda.

'Sve radi, krov ne prokišnjava. Uz to, nemam primjedbe na rad i odnos s mušterijom. Pohvale prodajnom predstavniku; čovjek se trudi, što god - treba tu je, čak i nakon postavljanja elektrane', dodao je. 

Predao je upravo i zahtjev za poticaj. Rekao je kako se pritom nije susreo s poteškoćama jer je Energycom više-manje sve posložio te pojasnio kako se pripremiti za sam natječaj. Ostvari li sufinanciranje, očekuje da će se povrat investicije dogoditi u roku tri do četiri godine, a u suprotnom - za sedam, osam. No i u potonjem slučaju svoj potez percipira mudrim. 

'U kući nas je sedmero i svake sezone imamo goste u apartmanima. Previsoka izdvajanja za postojeće grijanje i hlađenje potaknuli su nas na izgradnju solarne elektrane na našim apartmanima. Trošili smo od 2 500,00 do 3 000,00 eura godišnje, odnosno prosjek potrošnje struje zimi bio je 800 kW, ljeti otprilike 1500 kW. 

Elektrana proizvodi od 10 kW po kišnom danu do 60 kW po suncu. Trebali bismo biti malo ispod 30 kW dnevno za ovaj dio godine, stoga smatram da ćemo više proizvest nego je potrebno', konstatirao je. 

Nedvojbeno je i da će se solarni paneli u konačnici odraziti i na cjelokupno pozitivno turističko iskustvo kako u njegovim apartmanima tako i u Boutique hotelu Japodi, i to zato što najnoviji trendovi nalažu da turističke lokacije koje koriste solarnu energiju privlače one posjetitelje - sve brojnije - koji cijene ekološki osviještene prakse. 

U nizu benefita solarnih panela, mnogima je vjerojatno ključan onaj koji povoljno djeluje na budžet. Stoga, klik na kalkulator Energycoma koji će vam pokazati koliko ćete vi uštedjeti!


Vaša reakcija na temu