Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Zamijenite plastiku staklom ili metalom
NAŠ GRAD Gradsko vijeće i rad gradskih tvrtki Piše: Dalmatinski portal

Zamijenite plastiku staklom ili metalom

Recikliranjem do novih sirovina

Reciklabilnost stakla i metala na visokoj je razini. Staklo je moguće beskonačno puta reciklirati, dok je neke vrste metala poput čelika moguće čak 100% reciklirati. Kako bi se maksimalno iskoristio potencijal tih materijala, potrebno ih je pravilno odložiti u za to predviđene spremnike. Metal se odlaže u polupodzemni spremnik sa žutim poklopcem, dok staklo pripada u tamno zeleni spremnik. 

Više od 20% kućanskog otpada čine plastična i metalna ambalaža, dok stakleni otpad čini oko 5%. Osim što su odlični za recikliranje, stakleni i metalni otpad prije konačnog bacanja moguće je više puta iskoristiti, posebice kao posude za odlaganje i pohranu. 


U stakleni otpad pripada staklena ambalaža bez plastike i metala, odnosno staklene boce, razbijene čaše, staklene posude kozmetičkih proizvoda i drugi stakleni kućanski predmeti. Ipak, važno je napomenuti da prozorsko staklo, automobilsko staklo, kristalno optičko staklo, armirano staklo te laboratorijsko staklo ne pripadaju u stakleni otpad. Također, u tamno zelene spremnike za staklo ne smije se odlagati ni staklena vuna, žarulje i neonske svjetiljke, kao ni ogledala te porculanski i keramički predmeti. 

Metalni otpad, zajedno s plastikom i tetrapakom pravilno se odlaže u polupodzemni spremnik sa žutim poklopcem. U takvu vrstu otpada pripada metalna kućanska ambalaža kao što su limenke, konzerve te metalni poklopci od staklenki ili metalni čepovi. No, u žuti spremnik ne pripadaju boce i limenke od zapaljivih i eksplozivnih tekućina, kao ni boce i limenke pod tlakom. 

Kako bi se smanjila količina plastike u kućanstvu, prvi korak ju je kupovati u što manjoj mjeri. Umjesto proizvoda u plastičnoj ambalaži, radije birajte onu od stakla ili metala. Kupovinom sezonskih proizvoda od lokalnih proizvođača, uklanja se problem nepotrebne ambalaže, te se oni mogu spremiti u održive spremnike kod kuće. Zamijenite plastičnu četkicu za zube s onom drvenom te radije koristite drveni ili metalni pribor za kuhanje. 

Boce gelova za tuširanje ili šampona za kosu, mogu se zamijeniti krutim šamponima koji su bez pakiranja ili u reciklirajućim spremnicima. Deo kreme u limenim pakovanjima dobra su zamjena za klasične dezodoranse u spreju. Pastu za zube moguće je kupiti u obliku tableta ili u staklenki koja se kasnije može iskoristiti. Brojni proizvođači već su zamijenili plastiku s drugim alternativama te se svugdje mogu naći štapići za uši s papirnatom drškom, kao i metalne ili staklene slamke.

Podsjetimo, polupodzemni spremnici integralni su dio novog sustava gospodarenja otpadom u Splitu. Na svakoj lokaciji gdje se nalaze, građani mogu odložiti četiri vrste otpada, papir, biootpad, miješani komunalni otpad te plastiku, metal i tetrapak. 

Papir se odlaže u spremnik s plavim poklopcem, dok biootpad pripada u spremnik sa smeđim poklopcem. Plastika, metal i tetrapak pravilno se odlažu u žuti polupodzemni spremnik, dok je miješani komunalni otpad potrebno odložiti u spremnik s crnim poklopcem. 

Osim spremnika za staklo na zelenim otocima te polupodzemnih spremnika, metalni i stakleni otpad moguće je odložiti i na jedno od četiri reciklažna dvorišta u Splitu, Karepovac, Orišac, Pujanke i Kopilica. Ako građani nemaju mogućnost doći do reciklažnih dvorišta, tu su i mobilna reciklažna dvorišta, koja osim stakla i metala, nude mogućnost odlaganja i plastike, papira, tetrapaka, obuće i odjeće, tonera, baterija te lijekova. Njihove trenutne lokacije moguće je provjeriti na linku


Sve informacije o novom sustavu odvajanja otpada pronađite na web stranici 'Odvoji, lako je' te na Facebook i Instagram profilu Čistoće d.o.o. Split.

Vaša reakcija na temu