Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Zbog klimatskih promjena mogli bismo ostati bez kave

Zbog klimatskih promjena mogli bismo ostati bez kave

Postat će sve teže i teže uzjagati Arabicu

Loše vijesti za ljubitelje kave. Zbog klimatske krize u narednim godinama postat će sve teže i teže uzjagati Arabica kavu, pokazali su rezultati studije objavljene u srijedu u znanstvenom časopisu Plos One.

Studija je proučavala kako će se do 2050. godine promijeniti uvjeti za uzgoj kave, temeljem projekcija nekoliko globalnih klimatskih modela. Rezultati pokazuju da će zbog klimatskih promjena uzgoj zrna kave biti drastično otežan u regijama poznatima po njihovoj proizvodnji, prenosi CNN.

Arabica, koju koristi i najveći svjetski prodavač kave Starbucks, kao i drugi veliki prodavači, je već komplicirana sorta za uzgoj jer zahtijeva vrlo specifične uvjete. Trenutno se ta sorta uzgaja u centralnoj i južnoj Americi, najviše u Brazilu, kao i centralnoj i zapadnoj Africi i dijelovima južne i jugoistočne Azije, prema studiji koju je proveo Roman Gruter i ostali na Sveučilištu u Zurichu.

'Najvažnije zemlje obuhvećene studijom (Brazil, Vijetnam, Indonezija, Kolumbija) trpe ozbiljne posljedice klimatske krize, koja se ogleda u značajnom smanjenju područja prigodnih za uzgoj kave… i značajnom porastu neprihvatljivih područja za uzgoj do 2050.', navedeno je u izvješću koje naglašava da više temperature otežavaju proces uzgoja.

Studija je također proučavala kako će klimatske promjene utjecati na uvjete uzgoja indijskih oraščića i avokada. Porast temperature mogao bi stvoriti uvjete za njihov uzgoj na nekim drugim područjima.

Ipak, kava je 'najranjivija, a negativne posljedice klimatske krize pogađaju sva najvažnija područja proizvodnje', navodi se u studiji.

Autori zaključuju da će za sve tri namirnice 'prilagodba novim klimatskim uvjetima biti nužna u većini velikih proizvodnih regija'. To uključuje uzgoj sorti koje prije uspijevaju u novim uvjetima. U slučaju kave, to znači da bi se proizvođači morali prebaciti na Robusta sortu, koja je otpornija, ali ipak manje kvalitetna u usporedbi s Arabicom.

'U najgorem slučaju, farmeri će se morati prebaciti na uzgoj drugih usjeva', kaže autor studije Gruter i dodaje da je 'teško predvidjeti kada i gdje će do toga doći'.

Neke tvrtke se već pripremaju na nove uvjete. Starbucks je primjerice krenuo s distribucijom proizvođačima zrna kave otpornih na klimu proizvođačima. Također rade na tome da zaštite šume na rizičnim područjima uzgoja kave.

Već sad je došlo do porasta cijena kave zbog loših vremenskih uvjeta.

Dramatične suše i neobične pojave mraza u Brazilu, koji je najveći svjetski proizvođač kave, su već dovele do porasta cijena.

Maloprodajne cijene kave u SAD-u porasle su 6.3 posto prošle godine. Velike kompanije za prodaju kave, uključujući Starbucks, zalihe kupuju unaprijed po već dogovorenim cijenama. Ali, s vremenom će porast osjetiti i potrošači. Smanjena ponuda će samo pogoršati lošu situaciju.

Kava je samo jedna od kategorija hrane koju pogađa loše vrijeme. Suše, oluje i mraz, koje se donedavno nikad nisu mogle vidjeti u nekim dijelovima svijeta, postale su normalne, što poljoprivrednicima otežava planiranje, stvara kaos u lancu opskrbe i dovodi do porasta cijene, prenosi N1.

Vaša reakcija na temu