Foto: NP Risnjak ZBOG POVEĆANOG BROJA NESREĆA NACIONALNI PARK UPOZORAVA: Ne dolazite u ovaj rezervat nepripremljeni

ZBOG POVEĆANOG BROJA NESREĆA NACIONALNI PARK UPOZORAVA: Ne dolazite u ovaj rezervat nepripremljeni

I za iskusne može biti opasno!

Zbog sve većeg broja nesreća, uprava Nacionalnog parka Risnjak uputila je apel planinarima da ne dolaze u strogi rezervat Bijele i Samarske stijene nepripremljeni, te da se suzdrže od planinarenja ovim krajem u zimskim mjesecima kad je teren posebno težak.

Evo što navode:

'U posljednjih šest mjeseci, nažalost, bilježimo značajan porast broja akcija traganja i spašavanja HGSS-a. Razlog tome je najčešće nedovoljna pripremljenost i informiranost dijela planinara i posjetitelja o tome kakav ih teren očekuje. Kretanje područjem strogog rezervata vrlo je zahtjevno i naporno. Gotovo sve staze na području strogog rezervata kondicijski i tehnički zahtjevne. Rizik i opasnost se naročito povećavaju tijekom zimskih mjeseci, zbog dubokog snježnog pokrivača, leda i magle.

Iz tog razloga, manje iskusnim planinarima ne preporučujemo kretanje na području Bijelih i Samarskih stijena! Ujedno apeliramo i na čitavu planinarsku zajednicu da se suzdrži od posjećivanja strogog rezervata tijekom zimskih mjeseci.

Shvaćamo da ljepota i divljina Bijelih i Samarskih stijena privlači (avanturističke) zaljubljenike u planinarenje i prirodu. Međutim, apeliramo na sve posjetioce tog područja da se ponašaju odgovorno i savjesno te da svojim (ishitrenim) odlukama ne dovode u opasnost sebe i druge!', napisali su na Facebooku.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(85674, "");
Pregledaj komentare