Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Jelena Kurtović Mrčelić (JU More i krš) Živa plemenita periska pronađena kod Sutivana

Živa plemenita periska pronađena kod Sutivana

Zove se Jasna

Djelatnici Javne ustanove 'More i krš' danas su potvrdili kako su pronašli još jednu živu plemenitu perisku (Pinna nobilis) na području južnog Jadrana, kod Sutivana na otoku Braču.

'Ova jedinka, koju je pronašao gospodin Ivica Žaja i nazvao je 'Jasna', potvrđena je kao jedna od rijetkih živih u južnom Jadranu. Sa svojih 33 cm, procjenjuje se da je stara oko tri godine.

Dosad je na području južnog Jadrana bila zabilježena samo jedna potvrđena živa jedinka plemenite periske 'Nova nada', kod Omiša, što čini ovaj nalaz izuzetno značajnim. Ove dvije potvrđene žive jedinke udaljene su svega 10 nautičkih milja jedna od druge, što budi nadu u obnovu populacije plemenite periske na ovom području', poručuju iz Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije.

Podsjećamo da u hrvatskom dijelu Jadrana imamo potvrđeno tek 26 živih jedinki plemenite periske, uz nedavno pronađene jedinke na uzgajalištu u Šibeniku, koje će uskoro biti vraćene u more.
 
'Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije se ovim putem zahvaljuje gospodinu Žaji i ostalim našim građanima na brojnim dojavama i pomoći u očuvanju ove vrste. Podsjećamo da se dojava nalaza žive periske može poslati putem ove poveznice na mrežnim stranicama Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije ili putem mail adrese: vrste@mzozt.hr', poručuju iz Ministarstva.

Vaša reakcija na temu