Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Znate li koja je naša hotelska kuća najveći privatni proizvođač električne energije na otocima?
Promo Piše: Sponzorirani sadržaj

Znate li koja je naša hotelska kuća najveći privatni proizvođač električne energije na otocima?

'Ovakve inicijative su jasan pokazatelj da rješenja za obnovljive izvore energije postaju sve dostupnija'

Vođeni idejom o energetskoj samodostatnosti, kao vodeća hotelska kuća na najsunčanijem otoku Mediterana - Sunčani Hvar hoteli napravili su značajan iskorak na putu prema održivosti, kako vlastitog poslovanja tako i cijelog otoka Hvara koji teži kompletnoj energetskoj tranziciji.

U suradnji sa splitskom tvrtkom Forte Solar d.o.o., poznatom kao vodećom za projektiranje i gradnju solarnih elektrana na području Dalmacije, Sunčani Hvar započeo je vrijedan projekt čiji je cilj puštanje u rad elektrane ukupne snage od 1MW koja će prema procjenama pokrivati 40% njihove godišnje potrošnje električne energije, a što nam, s obzirom na uštede koje će rad elektrane omogućiti, potvrđuje kako se radi o pouzdanoj investiciji s pozitivnim financijskim učincima.

Od direktora tvrtke Forte Solar d.o.o. Luke Vetme doznali smo kako je gradnja već dovršena na dva hotela - Beach Bay Hotelu Hvar i hotelu Adriana, započeta je na hotelu Pharos, a uskoro kreće i na hotelu Bodul te na upravnoj zgradi. 

- Prepoznati smo po bliskoj suradnji s klijentima, usmjerenoj pružanju prilagođenih solarnih rješenja svim specifičnim zahtjevima. Prilikom gradnje svake pojedine elektrane koristimo najkvalitetnije materijale i vrhunsku tehnologiju čime uspješno postižemo učinkovitost, pouzdanost i dugotrajnost naših solarnih sustava - naveo je Vetma.

Odluka uprave Sunčanog Hvara o gradnji ovakvih solarnih elektrana na svojih pet hotela i upravnoj zgradi, potez je koji će donijeti značajne uštede tijekom vremena, pridonijeti dugoročnoj održivosti turističke industrije te pružiti sigurnost pri opskrbi električnom energijom (posebno tijekom turističke sezone kada zapravo i dolazi do najveće potrošnje). Prelaskom na iskorištavanje svog položaja i njegova solarnog potencijala, Sunčani Hvar promiče i zelene trendove u turizmu čime se pridružuje skupini hotela koji uspješno zadovoljavaju zahtjeve ekološki osviještenih gostiju kojih je, zahvaljujući širenju svijesti o globalnim ekološkim trendovima koji promiču održivi razvoj, svake godine sve više. Eko-turizam mogao bi biti budućnost industrije, a upravo ovakvim promjenama njezin uspjeh je zajamčen. 

- Ovakve inicijative su jasan pokazatelj da rješenja za obnovljive izvore energije postaju sve dostupnija, a razvojem tehnologije pružaju sve više prednosti, uključujući dobrobiti za okoliš, uštedu troškova, energetsku neovisnost, ali i povećanu vrijednost imovine - smatra direktor Forte Solara.

Po dovršetku jednog ovakvog projekta i uz više ovakvih inicijativa, Hvar bi mogao postati lider u promociji održivog turizma, postavljajući primjer za uspješno korištenje do sad neiskorištenih potencijala koje imamo.

Vaša reakcija na temu