Foto: Maja Prgomet Znate li zašto se vrećica nalazi na spomeniku Orsona Wellesa?

Znate li zašto se vrećica nalazi na spomeniku Orsona Wellesa?

U dva i pol mjeseca peticiju je potpisalo gotovo 50.000 ljudi

Spomenici diljem zemlje osvanuli su ovih dana s aktivističkim porukama. Desetak statua slavnih, ali i neznanih ličnosti, u znak prosvjeda protiv masovne upotrebe plastičnih vrećica, 'ponijelo' je u grad svoje platnene torbe, podržavši tako kampanju Greenpeacea u Hrvatskoj. Tako je u Splitu i Orson Welles dobio vrećicu s porukom...

- Zbog loše kvalitete plastične vrećice se kratko koriste, zbog niske cijene dijele se nekontrolirano, okolišu nanose štetu, a jednostavno je zamijeniti ih alternativama. Jedino će zabrana laganih plastičnih vrećica za nošenje bitno popraviti situaciju - poručili su iz Greenpeacea, stoga su pokrenuli peticiju kojom traže njihovu zabranu. 

U dva i pol mjeseca peticiju je potpisalo gotovo 50.000 ljudi. To pokazuje da unatoč njihovoj sveprisutnosti, raste svijest o štetnosti vrećica i jednokratne plastike općenito. 

- Ljudi zapravo žele da se svoj toj silnoj plastici stane na kraj, da ih se prestane na svakom koraku nutkati vrećicama i zatrpavati plastičnom ambalažom. Građanke i građani su složni u tome da je potrebno sistemsko rješenje te pokazuju iskrenu volju da u svakodnevnom životu potraže alternativu - rekla je Petra Andrić, Greenpeceova voditeljica kampanje.

U Hrvatskoj je na snazi obavezna naplata laganih plastičnih vrećica za nošenje (do 50 mikrona), uz iznimku tzv. vrlo laganih za koje treba stajati obavijest 'Vrećice koristite štedljivo'. Ova odredba stupila je na snagu u siječnju 2019., ali na brojnim mjestima se ne provodi uopće ili je provedba neadekvatna. U Greenpeaceu smatramo da se na ovaj način neće postići namjera Direktive o plastičnim vrećicama da maksimalna potrošnja po glavi stanovnika bude 90 laganih plastičnih vrećica po osobi do kraja 2019., odnosno 40 do kraja 2025.

Greenpeaceova peticija za zabranu plastičnih vrećica i dalje je otvorena za potpisivanje na ovoj poveznici.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(46915, "");
Pregledaj komentare