Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Županija dodjeljuje 320 tisuća eura za ugradnju fotonaponskih elektrana i dizalica topline

Županija dodjeljuje 320 tisuća eura za ugradnju fotonaponskih elektrana i dizalica topline

Javni poziv traje do 17. srpnja

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban predstavio je program 'Sustavno gospodarenje energijom - javni poziv za sufinanciranje ugradnje fotonaponskih elektrana (solari) i dizalica topline'. Posrijedi je program iz županijskog projekta 'Pravo misto' u okviru kojeg se dodjeljuju bespovratna financijska sredstva za promicanje i daljnje osnaženje energetske politike pozicioniranjem građana u središte procesa energetske tranzicije.

'Poziv je jučer otvoren, a traje sve do 17. srpnja. Mogu se prijaviti sve fizičke osobe s područja Splitsko-dalmatinske županije. Osigurali smo 320 tisuća eura, pri čemu fotonaponsku elektranu snage do pet kilovata sufinanciramo s tisuću eura, do osam kilovata s 1500, do 10 s dvije tisuće eura. Dizalice topline sufinanciramo s 2,5 tisuće eura. Ujedno sufinanciramo lokalnim zajednicama izradu projektne dokumentacije u cilju energetske neovisnosti ili energetske uštede kroz javnu rasvjetu s do 4700 eura', iznio je župan Boban.

Istaknuo je kako su se ovoj mjeri pridružile lokalne zajednice poput Dugopolja i Makarske te u tom kontekstu napomenuo kako prijava na njihove pozive ne isključuje prijavu na poziv Splitsko-dalmatinske županije. Ukazao je i kako hrvatska Vlada ima svoje mjere za poticanje energetske neovisnosti te kako se ni one međusobno ne isključuju. Drugim riječima, obrazložio je, kada se sve sumira, građani praktički mogu instalirati elektranu bez vlastitih troškova. 

'Paralelno s tim, i sami pokušavamo biti što više energetski neovisni i čuvati okoliš. Samo u proteklih nešto više od pola godine instalirali smo elektrane na vlastitim ustanovama poput Doma zdravlja Mertojak, Osnovne škole 'Zvonimir' - Solin, Osnovne škola 'Marko Marulić' - Sinj, Učeničkog doma u Splitu, u samoj je završnici Dom zdravlja u Imotskom... U javnoj su nabavi još dva doma zdravlja i dvije osnovne škole. Također, kompletno je krovište naše ustanove ovdje, u Ulici Domovinskog rata 2 u Splitu, u fazi ugradnje. Reflektirat će se to na koncu i na proračun županije; stremimo preusmjeravanju ušteđenih sredstava u socijalne i druge kategorije', naveo je. 

Vjeruje da će raspoloživa sredstva biti dostatna, no najavio je da će, bude li više prijavljenih koji zadovoljavaju uvjete, rebalansom proračuna osigurati dodatna. Dodao je kako prošle godine nitko nije ostao bez financijske potpore. 

'Samo za solarne elektrane isplatili smo 588 potpora, u vrijednosti od milijun i 140 tisuća eura. Prošle godine isplatili smo 172 potpore, odnosno 340 tisuća eura. Poduprijeli smo ugradnju dizalica topline u 11 gradova i općina. Navedeno se uklapa u naš pogled na energetsku neovisnost, naša županija djeluje ukorak s vremenom i u okviru državne agende energetske neovisnosti', nadovezao se zamjenik župana Ante Šošić

Župan Boban napomenuo je kako je u četiri županijska objekta utrošeno 480 tisuća eura, ali kako je ugrađeno više od 370 kilovata, zbog čega će već za dvije godine imati isplativu investiciju. Apostrofirajući isplativost, pozvao je građane da se prijave. Detalji javnog poziva dostupni su na službenoj web stranici županije, gdje su navedeni i kontakt brojevi djelatnika raspoloživih za dodatna objašnjenja.

Vaša reakcija na temu