Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: screenshot: Punkufer 'Patka na zeca': Delicija iz Dalmatinske zagore za svaki blagdanski stol

'Patka na zeca': Delicija iz Dalmatinske zagore za svaki blagdanski stol

Ovo jelo kompleksnog je okusa kao i vino koje ide uz njega

U nepredvidivom i brzom vremenom sve više žudimo da umjesto onih brzih jela koja smo preuzeli od nekih drugih kultura i krajeva svijeta imamo vremena za one zaboravljene tradicionalne delicije, piše Punkufer.

Uz ta jela, od koja su neka na listi nematerijalnih kulturnih dobara naše Hrvatske, kuhanje je više od šturog nagona da zadovoljimo glad.

To je ritual koji traje satima koje ispunjavamo isprobavanjem i uživanjem u konkretnim vinima s kojima nastavljamo i za stolom. Spravljanje jela poput bračkog vitalca ili još manje poznatog butalca, odnosno nadjevenog janjećeg buta koji slast duguje mediteranskom bilju i vinu, odlično će pratiti vino poput Korlat Merlota dugotrajnog bogatog okusa uz ravnomjernu svježinu i meke, zrele tanine. Uz njega ćete bez premca uživati i uz neku plemenitu ribu s gradela.

Nekad uobičajeno seosko jelo danas najtraženije u restoranima – peka, u svojoj će okrugloj zdjeli pokrivenoj žarom udomiti sve, od janjeta do mladog pijevca. I dok se meso u nekoliko sati dovodi do mekoće koja se rastapa u ustima, u pripremi već stoji Korlat Cabernet Sauvignon koji svojom tamnom bojom s ljubičastim odsjajem hipnotizira kao žar u peki, a opija svojim aromama bobičastog voća i diskretnim začinskim notama.

Evo tradicionalno jelo koje potječe iz kraja peke i ovih finih vina koje spominjemo – patku na zeca. Ovo jelo Dalmatinske zagore s patkom koje se priprema kao gulaš od divljači kompleksnog je okusa kao i vino koje ide uz njega. Korlat Syrah snažno je vino bogato aromama koje će ovo jelo, ako ga ispijate uz njega, dovesti na neku drugu dimenziju.

SASTOJCI:

1 patka

5 srednjih mrkvi

2 šnite korijena celera

2 stabljike celera

1 luk

3 dl vode

5 dl kvalitetnog crnog vina

nekoliko klinčića

dvije šnite pancete

7 režanja češnjaka

sol, papar

žlica šećera

150 g palente

6 dl temeljca

3-4 žlice parmezana

žličica maslaca

Priprema

1. Patku narežite na komade i špikajte ju pancetom, klinčićima, mrkvom i češnjakom. Posolite i uvaljajte u brašno pa stavite peći na malo zagrijanog maslinova ulja. Koristite tek dvije žlice ulja jer će patka pustiti svoju masnoću. Pecite patku do zlatne boje sa svih strana pa ju izvadite iz lonca.

2. Na preostaloj masnoći dinstajte sitno narezan luk pa mu za par minuta dodajte mrkvu, korijen celera, stabljike celera i četiri do pet režnja češnjaka. Posolite, popaprite i dinstajte desetak minuta.

3. Za to vrijeme pripremite palentu u zagrijanom temeljcu. Kada se počne zgušnjavati dodajte parmezana, žličicu maslaca i miješajte još palo pa izlijte u silikonske kalupe za muffine.

4. Potom u lonac vratite patku te ju zalijte vodom. Protresite lonac i pustite neka krčka par minuta pa dodajte pola litre crnog vina. Dodajte u lonac dva klinčića i dva lovorova lista.

5. Pustite neka zavrije pa smanjite vatru, poklopite i pustite neka se krčka oko 2 i pol sata. Nakon toga probajte ako vam nedostaje soli posolite, a ako vam ne odgovara kiselina od vina, dodajte žlicu šećera. Kuhajte još nekoliko minuta pa maknite s vatre.

6. Poslužite na blagdanskom stolu uz ohlađenu palentu i čašu finog Korlat Syraha. To snažno vino, začinjeno aromama zrelog bobičastog voća poput kupine i crnih grožđica, odlično se sljubljuje s gulašima od divljači, ali i s ovim jelom spremljenim na isti način. U slast!

Dok se gulaš krčka, imat ćete dovoljno vremena za pripremu nekog slasnog deserta. 

Vaša reakcija na temu