Salata od jaja američko je jelo koje se sastoji od tvrdo kuhanih jaja pomiješanih s majonezom, senfom i začinima, a koja se najčešće poslužuje ohlađena između dvije kriške tostiranog kruha. Riječ je o cjenovno prihvatljivom jelu koje se često jede za ručak u SAD-u.
Jedan od prvih objavljenih recepata za salatu od jaja datira iz 1896. godine iz kuharice Fannie Farmer po imenu 'The Booston Cooking-School Cook Book'.
Danas postoje brojne varijante ovog recepta - u salatu od jaja dodaju se komadići nasjeckanog luka, paprike, celera i kiselih krastavaca. Okus i postotak bjelančevina možete obogatiti i komadićima slanine, kuhane šunke i sira.
Ako niste ljubitelji majoneze, kuhana jaja možete pomiješati s grčkim jogurtom, pestom ili humusom.
Punkufer donosi recept za najjednostavniju verziju salate od jaja koja se sastoji od samo sedam sastojaka.
Sastojci:
- 8 velikih jaja
- 60 g majoneze
- 15 g svježeg kopra
- 5 g svježeg vlasca
- 2 žlice senfa
sol i papar po želji.
Priprema:
Napravite tvrdo kuhana jaja - kuhajte ih u zavreloj vodi oko 10 do 12 minuta. Uklonite ih sa štednjaka i prelijte ledenom vodom. Ohladite ih do kraja i ogulite te narežite na manje kocke.
Pomiješajte jaja s majonezom, senfom i nasjeckanim koprom te vlascem. Začinite sa solju i paprom po želji.
Ovako pripremljenu smjesu držite u hladnjaku dva do tri dana, a poslužite između dvije kriške tostiranog kruha.