Kapula će izgubiti svoju ljutinu i hrskavost ako ga ispečete u pećnici te dodatno omekšate pilećim temeljcem. Štoviše, ovaj se recept zove rastopljeni luk jer je povrće toliko nježno nakon termičke obrade da se topi u ustima..., piše Punkufer.
Sastojci za rastopljeni luk:
4 velike kapule sveukupne težine oko 1 kilograma
125 ml pilećeg temeljca
2 žlice ekstradjevičanskog maslinova ulja
1 žlica rastopljenog maslaca
1 žlica svježe nasjeckanog timijana
1 čajna žličica soli
½ čajne žličice mljevenog papra
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 230 Celzijevih stupnjeva.
2. Kapulu očistite i narežite na komade veličine oko 2 i pol centimetra.
3. Pomiješajte ulje, maslac, sol i papar te timijan i tom mješavinom namažite komade kapule.
4. Kapulu stavite peći u pećnicu na 30 do 35 minuta dok površina ne dobije lijepu karameliziranu boju. Na pola pečenja preokrenite kapulu da obje strane budu iste.
5. Po isteku vremenu u lim za pečenje pažljivo ulijte pileći temeljac i sve zajedno pecite još 15 do 20 minuta, odnosno dok se temeljac ne reducira, a kapula postane vrlo mekana.
6. Poslužite kao prilog mesu.