Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
'Slow Food Korčula': Kraj rujna cijeli će otok živjeti u znaku vrhunske gastronomije

'Slow Food Korčula': Kraj rujna cijeli će otok živjeti u znaku vrhunske gastronomije

Pozivnica da otok doživite drugačije - sporije, svjesnije i ukusnije

Kasni rujan i početak listopada na Korčuli vrijeme je kada otok diše punim plućima, bez ljetnih gužvi, obojen mirisima mora, maslina na vjetru i okusima lokalne kuhinje. Upravo tada, od 28. rujna do 4. listopada 2025., Korčula postaje domaćin festivala Slow Food Korčula - Sjeme promjene, tjedna posvećenog gastronomiji, održivosti i zajednici. Manifestacija je osmišljena za sve one koji u putovanjima traže više - autentičnost, odgovoran pristup prirodi i susret s pravim, lokalnim okusima.

Iskorak prema regenerativnom turizmu

No, Slow Food Korčula nije tek gurmanski doživljaj. Riječ je o iskoraku prema turizmu koji čuva i obnavlja - prema regenerativnom modelu koji vrednuje prirodu, kulturu i ljude. Sve više otočnih proizvođača vraća se starim sortama, ekološkim metodama i kratkim lancima opskrbe, pa ne čudi da je Korčula već danas na karti svjetskih eno-gastro destinacija.

Zaštićeni proizvodi poput Lumblije (ZOZP) i Korčulanskog maslinovog ulja (ZOI), zajedno s restoranima nagrađenim Michelinovim preporukama i zelenom zvjezdicom, potvrđuju kvalitetu koja čini temelj ovog festivala.

Tjedan restorana

Tijekom festivala, cijeli će otok živjeti u znaku slow fooda. U sklopu Tjedna restorana, brojni će ugostiteljski objekti - od Konobe Adio Mare i Eko Škoja, preko Konobe Mate, Filippija i LD Gardena, pa sve do Konobe Maha, Zure i OPG-a Ižula – pripremiti posebne menije inspirirane lokalnim namirnicama. Svaki restoran osmislit će 1–2 tematska jelovnika po pristupačnim cijenama, s ponudom koja se kreće od jednostavnijih varijanti do ekskluzivnih menija vrijednih pravog gurmanskog doživljaja. Među njima se ističu ugostiteljski objekti s prestižnim oznakama: primjerice, Konoba Mate nosi 'zelenu zvjezdicu', restoran Filippi na popisu je restorana s Michelinovom preporukom, te bistro LD Garden član je LD obitelji kojoj pripada i poznati LD Restaurant s Michelinovom zvjezdicom.

Radionice i predavanja

Autentičnost Korčule najbolje se otkriva - kušajući i učeći. Festival zato donosi niz radionica i kulinarskih showova: od pripreme tradicionalnih kolača iz Lumbarde do slanutka 'na tri načina' u restoranu Filippi. Edukativni dio festivala okuplja i renomirane predavače kroz teme poput 'Slow food u jeku klimatske krize', 'Zdrava prehrana u ritmu prirode', 'Primjer održive gastronomije na Korčuli', 'Ekološka vinogradarstva i organska vina' te 'Zero-waste koncepti u domu i restoranu'.

Sajam lokalnih proizvoda

Poseban šarm festivala donosi sajam otočnih proizvoda – prilika da na jednom mjestu kušate i kupite domaće delicije: od maslinova ulja i sira, do suhomesnatih proizvoda i vina.

Korčula Run – humanitarna utrka

Kako bi tjedan bio još življi, paralelno s festivalom održava se i humanitarna utrka Korčula Run (5 km). Trkači će, uz podršku publike, protrčati od grada do Port9 hotela i pritom podržati plemenitu inicijativu, unoseći sportski duh i dodatnu energiju u cijelu priču.

Organizator manifestacije je Turistička zajednica grada Korčule, projektu su se pridružile i turističke zajednice Lumbarda, Smokvica, Blato i Vela Luka.

RASPORED DOGAĐANJA:

28. 9. – 4. 10. – Slow food tjedan restorana

- Konoba Mate, Eko škoj, Konoba Maha, Filippi, Konoba Adio Mare, Zure, OPG Ižula i LD Garden

3. 10. – Slow food Korčula konferencija

16.00 – 19.00 sati – Gradska knjižnica Ivan Vidali

Predavanja: Ivo Kara-Pešić – Prehrana je agropolitički čin – Slow Food u jeku klimatske krize, Ankica Džono Boban, dr. med., spec. javnog zdravstva - Pravilna prehrana u ritmu prirode, Ana Farac, konoba Mate – Održiva gastronomija na primjeru Konobe Mate – zelena Michelin zvjezdica, Marijeta Čalić, vinarija Križ – Bio vina i ekološko vinogradarstvo i Kornelija Benyovsky Šoštarić – No waste u vrtu Gradska knjižnica Ivan Vidali Radionice – show cooking

30. 9 – Škatula – radionica izrade lumbarajskih hrstula, Lumbarda

1. 10 – Ana & Biba – zimnica – konoba Mate, Pupnat

2. 10 – Restoran Filippi – slanutak na tri načina (predjelo, glavno jelo i desert), Korčula

Prijave u TZG Korčule su obavezne.

4. 10. od 10.00 do 12.00 sati Slow Food Korčula sajam lokalnih proizvoda na kojem će se naći tradicionalne korčulanske slastice, autohtona vina otoka Korčule i poluotoka Pelješca, maslinovo ulje te ostali proizvodi lokalnih proizvođača,

U isto vrijeme 4. 10. održava se utrka Korčula Run.

Napomena: Za restorane i radionice – obavezna rezervacija/prijava u TZG Korčule, putem maila: info@visitkorcula.eu.

Vaša reakcija na temu