Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: HGK 10. DANI HRVATSKOG PRŠUTA Zlatne medalje osvojili Pršut Voštane, Pisinium, MI Braća Pivac, BEL-CRO i Istarski pršut Dujmović

10. DANI HRVATSKOG PRŠUTA Zlatne medalje osvojili Pršut Voštane, Pisinium, MI Braća Pivac, BEL-CRO i Istarski pršut Dujmović

'Uspjeli smo očuvati kontinuitet proizvodnje'

Na desetom izdanju manifestacije Dani hrvatskog pršuta, koja se danas i sutra održava u Zagrebu u organizaciji Klastera hrvatskog pršuta i uz podršku Hrvatske gospodarske komore, pršut Mesnice market Žužić s Krka proglašen je šampionom pršuta. Iznimna kvaliteta domaćih proizvođača potvrđena je i s pet zlatnih medalja te isto toliko srebrnih, te s dvije brončane medalje. 

Na ovogodišnje Dane hrvatskog pršuta, koji tradicionalno promoviraju zaštićene hrvatske pršute, na ocjenjivanje je pristiglo 13 uzoraka među kojima su zastupljeni svi certificirani hrvatski pršuti sa zaštićenim oznakama izvornosti (istarski) ili geografskog podrijetla (dalmatinski, drniški i krčki). 

Zlatne medalje osvojili su Pršut Voštane, Pisinium, MI Braća Pivac, BEL-CRO i Istarski pršut Dujmović, srebrnima su nagrađeni Pršutarna i stancija Buršić, Pršutana Jelenić, Pršutana Kulina Nova Sela, Smjeli i Drniške delicije Maran, a brončanim medaljama Pršutana Barić i MIK Lukin. 

Za poseban doprinos pršutarskoj industriji priznanje je dodijeljeno HGK, koja intenzivno radi na promociji hrvatskih zaštićenih pršuta te na edukaciji proizvođača, i Vladi Prančiću, vlasniku pršutane Smjeli čiji se dalmatinski pršut okitio s najviše šampionskih titula na ovom natjecanju. 

'Kroz zadnjih deset godina od kada je ustrojen Klaster hrvatskog pršuta, proizvodnju pršuta podigli smo na višu razinu- od bogatog iskustva i tradicije u proizvodnji, vrhunskih proizvođača koji su značajno investirali u nove pogone i tehnologiju do snažne sinergije znanosti i struke koja je rezultirala poboljšanjem i standardizacijom kvalitete. Imamo vrhunske pršute koji mogu ravnopravno konkurirati najboljim europskim, no svakako treba raditi na povećanju kapaciteta i udvostručenju obujma proizvodnje, kako bismo dosegli milijun komada godišnje i pokrili potrebe domaćeg tržišta i enogastronomske ponude u turizmu', kazao je Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam. 


Dane hrvatskog pršuta već 10 godina, svake godine u drugom gradu, organizira Klaster hrvatskog pršuta, s ciljem afirmacije i popularizacije hrvatskih pršuta sa zaštićenim oznakama. 

'Unatoč izazovnim vremenima proteklih godina, s do sada nezabilježenim potresima u proizvodnji - od pandemije i inflacije do afričke svinjske kuge, uspjeli smo očuvati kontinuitet proizvodnje. I to je najveći uspjeh nas pršutara u Hrvatskoj, s obzirom na trendove opadanja proizvodnje u Španjolskoj i Italiji, koji su najveći svjetski proizvođači. Želio bih zahvaliti kolegama pršutarima što smo kroz ovih deset godina od osnivanja Klastera, trudom i zalaganjem uspjeli u zajedničkom nastojanju promovirati, snažiti i unapređivati pršutarsku proizvodnju u Hrvatskoj. Na tom putu velika podrška nam je bila i Hrvatska gospodarska komora s kojom intenzivno surađujemo na području promocije i edukacije te organizacije naše manifestacije Dani hrvatskog pršuta', istaknuo je Darko Markotić, predsjednik Klastera hrvatskog pršuta. 

U Hrvatskoj se danas proizvodi oko 500 tisuća komada pršuta iako je potražnja dvostruko veća. Zbog nedostatka kvalitetne sirovine može se pokriti tek polovica potreba za svinjskim mesom, a uvoz je u prošloj godini generirao vanjsko trgovinski deficit od 300 milijuna eura. No unatoč svim izazovima u proizvodnji pršuta, u posljednjih 10 godina izvoz pršuta i ostalih prerađevina od svinjskog mesa rastao je s 1,8 milijuna eura na više od 12 milijuna eura. 

Prvoga dana manifestacije podijeljena su priznanja nagrađenim pršutarima, dok će drugog dana, 20. travnja,  osam nagrađenih proizvođača na Europskom trgu svoje pršute prezentirati kušačima i ponuditi ih po promotivnim cijenama.

Vaša reakcija na temu