Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Jadran Babić 15. GASTROADVENT Prvu svijeću upalili novinari portala, u središtu pozornosti višnja maraska

15. GASTROADVENT Prvu svijeću upalili novinari portala, u središtu pozornosti višnja maraska

Kušalo ju se i u slanim jelima

Novinari 15. godinu za redom donose svjetlo u grad. Prve adventske nedjelje tradicionalno je počeo Gastroadvent u Splitu, čiji je ovogodišnji motiv -  višnja maraska.

Svijeću nade ove godine su upalili novinari portala, a prva adventska nedjelja proslavila se u restoranu Central – hotela Santa Lucia. Gastroadvent u Splitu, nastao prema zamisli nutricionistice Olje Martinić. Osim posluživanja maštovitih raznovrsnih mediteranskih delicija, svake godine se poseban naglasak stavlja i na adventski vijenac, kojeg je ovoga puta izradio tim La Perla Flowers, cvjetnog studija i dekor shopa iz Splita.

A što se tiče menija, chef Jakov Mršić osmislio je sa svojim timom jela nazvana La Luce. Na svečanom stolu uz svijeću svjetlosti našao se crveni bakalar i dehidrirane višnje, pečena pačja prsa s umakom od višnje i naranče, riblje okruglice s krem sirom i višnjama, pečeni hladni roast beef s pikantnom višnjom, file romba s reduciranim sokom višnje i limuna te salata od koromača s javorovim sirupom i pečenim višnjama.

Fotogalerija: Prva Gastroadventska svijeća | foto: Joško Šupić

Za slastice je zaslužna Marijana Durdov koja je pripremila panna cottu od višanja, štrudlu od višanja, cheesecake od višanja, Šoltanku od višnje, brownie od višnje s ganacheom, choux punjen kremom od vanilije i višnje te mali, slatki bezglutenski zalogaj.

Višnja maraska - tema ovogodišnjeg Gastroadventa - ima bogatu povijest, staru preko 2700 godina, i prepoznata je kao saveznik zdravlja. Zahvaljujući visokom udjelu antioksidansa, višnje su na ORAC ljestvici (Oxygen Radical Absorbance Capacity), među namirnicama s najvećom sposobnošću apsorpcije slobodnih radikala. Sa svojih 3500 ORAC bodova na 100 g, višnje su iznimno korisne u borbi protiv civilizacijskih bolesti. Mediteranski način prehrane, kojeg je UNESCO prepoznao kao nematerijalnu kulturnu baštinu, uključuje višnju marasku i njezine prerađevine.

- Možemo svakako naglasiti da će višnja maraska ostati s nama u budućnosti, jer što je toplije, to je njoj draže. Dakle, klimatske promjene ne mogu ugroziti višnju marasku - rekla je Olja Martinić i ponovila zdravstvene blagodati tog voća. Zahvalila je novinarima koji 15 godina prate ovu manifestaciju i svima koji sudjeluju u organizaciji jednomjesečnog događanja.

Ovogodišnji Gastroadvent održava se uz podršku: Turističke zajednica Splita, Splitsko-dalmatinske županije, Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije te Javne ustanove More i krš.

- Sad je vrijeme da se okrenemo onima koje volimo, poštujemo, cijenimo, a ponekad za njih nemamo dovoljno vremena. Zato ove godine koristimo slogan ‘I tebi i tvojima’, jer se vrlo često dogodi da ne stignemo čestitati na vrijeme pa nam ostane samo poruka - I tebi i tvojima. Da ne bude tako, mi se nalazimo svaku nedjelju, palimo adventsku svijeću, budemo s dragim ljudima, podijelimo radost nade, ljubavi i zajedništva. Nadam se da će pod tom parolom biti cijeli advent - poručila je Alijana Vukšić, direktorica Turističke zajednice Splita te čestitala organizatorici na 15 godina promoviranja zdrave mediteranske prehrane i namirnica.

Vaša reakcija na temu