Splitski novinari 15. godinu za redom, u sklopu manifestacije Gastroadvent koju je osmislila splitska nutricionistica i dijetetičarka Olja Martinić, donose svjetlo u grad, paleći svijeće na gastroadventskom vijencu. Gastroadvent je manifestacija koja spaja gastronomiju, nutricionizam i turizam, promovira mediteransku prehranu, a posebno jedinstvena po tome što oko adventskog vijenca okuplja novinare, lučonoše dobrih vijesti.
Foto: Joško Šupić
Svake godine Gastroadvent u fokus stavi namirnicu koja je sastavni dio mediteranske prehrane. Ove godine to je višnja maraska.
Višnja maraska ima bogatu povijest, staru preko 2700 godina, i prepoznata je kao saveznik zdravlja. Zahvaljujući visokom udjelu antioksidansa, višnje su na ORAC ljestvici (Oxygen Radical Absorbance Capacity), među namirnicama s najvećom sposobnošću apsorpcije slobodnih radikala. Sa svojih 3500 ORAC bodova na 100 g, višnje su iznimno korisne u borbi protiv civilizacijskih bolesti.
Mediteranski način prehrane, kojeg je UNESCO prepoznao kao nematerijalnu kulturnu baštinu, uključuje višnju marasku i njezine prerađevine.
Treću svijeću, svijeću radosti na gastroadventskom vijencu danas su upalili splitski novinari tiskanih medija u restoranu Mokosh, smještenom u splitskoj vili Tončić.
'Kada bismo na Braču pekli palačinke, onda bih ja pitala koju ćemo marmeladu staviti. Barba bi rekao - stavi onu od višnje, nje treba malo jer ima jak okus', prepričava obiteljsku anegdotu autorica Olja Martinić ističući vrijednost ove namirnice.
'Višnja maraska je voćka sa zanemarivim ugljičnim otiskom. Želimo je promovirati da postane dijelom strategije i novih politika jer tržište višnje jako raste, a njezini benefiti za čovjeka su ogromni. Ovi klimatski poremećaju njoj pogoduju. Što je toplije, ona bolje uspijeva', ističe Olja Martinić.
Već 15 godina manifestaciju prati i splitska Turistička zajednica, a u njezino ime skup je pozdravila Iris Kunac poželjevši svima da advent provedu u krugu obitelji i svojih najmilijih, što se ističe i ovogodišnjim geslom 'I tebi i tvojima'.
Vlasnica restorana Mokosh, Tena Tomljenović naglašava kako ovaj ugostiteljski objekt nudi meni temeljen na mediteranskoj prehrani te promovira kulturu zajedništva oko stola.
'Kad god je moguće kupujemo lokalne namirnice, uključujući i maraska višnju, kako bismo potaknuli lokalnu proizvodnju te smanjili ugljični otisak', naglasila je Tomljenović.
Upravo takav meni za Gastroadvent pripremio je ugledni španjolski kuhar Alberto Garcia Perez. Njegova jela bila su u formi tapasa s višnjom i morskim delicijama u središtu pozornosti.
Koktele u Mokoshu osmišljava Slavonac Tomislav Mikić, koji svaki sastojak u koktelima priprema se ručno, što pridonosi jedinstvenosti i autentičnosti svakog napitka.
'Trudimo se iskoristiti sve poznate tehnike, koristimo sve lokalne namirnice. Za ovu prigodu priredili smo koktel od višnje maraske u kombinaciji s grčkim jogurtom', rekao je miksolog Mikić. On je predstavio i vina koja su se ponudila uz jela, a to su bili pošip iz korčulanske Nerice te crljenak kaštelanski iz kaštelanske vinarije Ivana Bratinčevića.
U ime splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana obratio se Igor Stanišić.
'Drago mi je što sam došao na paljenje svijeće radosti. Upravo se radost danas osjeća u Splitu – na Rivi je humanitarna akcija, popodne je utakmica Hajduka. Nadam se da će i nakon utakmice biti radosno. Moram istaknuti kako ova manifestacija zadržava vrhunsku razinu. Ovo je jedna od rijetkih manifestacija na koje ne dolazim samo raditi, nego i uživati', poručio je Stanišić.
Video: Joško Šupić