Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
5 RECEPATA: Janjetina, teletina, hobotnica, riba i kruh ispod peke

5 RECEPATA: Janjetina, teletina, hobotnica, riba i kruh ispod peke

Ne može biti ukusnije!

Obično se vatra pali na ploči kamenog roštilja i kad se skupi dovoljno žara može se početi peći. U plitku okruglu posudu slažu se meso ili riba, povrće i začini te se zatim poklope pekom koja može biti izrađena od debljeg lima, gline ili gusa zvonastog oblika.

Peka se potom prekrije žarom, a okolna vatra se mora držati u pripravnosti u slučaju da se žar počne hladiti, donose 24 sata.

Riblja peka

Bit će vam potrebna teška keramička ili posuda od gusa s teškim poklopcem koji dobro prianja.

Sastojci: 2 kg škarpine ili zubatca, kg krumpira, 500 g različitog povrća, dl maslinova ulja i bijelog vina, masline, češnjak, sol, papar, ružmarin, bosiljak, timijan, peršin

Priprema:

Očišćenu i opranu ribu posolite i popaprite i stavite je u sredinu posude za pečenje. Oko nje posložite krumpire i povrće, dodajte masline te zalijte maslinovim uljem u koje ste stavili začine.

Pripremljenu ribu pokrijte prethodno ugrijanom pekom, pokrijte žarom i pecite oko sat vremena. Podignite peku, zalijte vinom, ponovno pokrijte i pecite još pola sata.

Teletina ispod peke

Sastojci: 1,5 kg teletine bez kostiju, 2 dcl maslinova ulja, kg krumpira, 50 dkg svježe rajčice, paprike i patlidžana, 2 dcl crnog vina, češnjak, luk, ružmarin, bosiljak, sol i papar

Priprema:

Tepsiju namažite maslinovim uljem te stavite krumpir narezan na ploške, dodajte ostalo povrće, začinite i promiješajte. Na povrće stavite posoljeno i začinjeno meso.

Kad se vatra razgori, razgrnite žar, stavite podmetač, a na njega tepsiju s teletinom te poklopite pekom. Zagrnite žarom te pecite oko sat vremena. Otkrijte peku, zalijte vinom i nastavite peći.

Janjetina ispod peke

Sastojci: 1,5 kg janjetine, kg krumpira, glavica crvenog luka, 2 mrkve, 10 dkg pancete, list lovora, grančica ružmarina, crvena paprika, sol, papar, bosiljak, dcl bijelog vina

Priprema:

Janjetinu začinite, obložite pancetom i stavite na začinjeno povrće narezano na krupnije komade. Podlijte bijelim vinom i pokrijte pekom.

Pospite žarom i pecite oko sat vremena. Nakon sat vremena otvorite, izmiješajte povrće te meso okrenite i stavite na povrće. Pecite još onoliko koliko je potrebno.

Hobotnica ispod peke

Sastojci: 2 kg veće hobotnice, 1 kg krumpira, 2 mrkve, 2 dcl bijela vina, glavica luka, 3 češnja češnjaka, dcl maslinova ulja, peršin, sol, papar, grančica ružmarina, lovorov list

Priprema:

Krumpir krupno narežite, pomiješajte s mrkvom, lukom i češnjakom. Na sredinu položite hobotnicu, zalijte vinom i maslinovim uljem te začinite.

Sol dodajte tek na kraju. Pecite ispod peke oko 40 minuta. Ovako pripremljenu hobotnicu možete ispeći i u pećnici na 200 Celzijevih stupnjeva pokrivenu aluminijskom folijom. 

Kruh ispod peke

Sastojci: 1,5 kg oštrog brašna, svježi kvasac, 2 jaja, sol, voda

Priprema:

U posudi dobro pomiješajte 1,5 kg brašna s vodom, dva jaja i sol. Žustro miješajte sastojke sve dok ne dobijete kompaktnu masu.

Zatim dodajte kvasac rastopljen u malo vode i ostavite na toplome mjestu da se diže oko sat vremena. Kad se tijesto digne, pažljivo ga položite u posudu i prekrijte pekom. Pecite oko pola minute bez dizanja poklopca na laganoj vatri.

Vaša reakcija na temu