Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
7. Međunarodni festival Taste the Mediterranean

7. Međunarodni festival Taste the Mediterranean

Split je do 10. listopada gastronomskim centrom Sredozemlja

Split je od 7. do 10. listopada gastronomsko središte Mediterana. U gradu podno Marjana održava se 7. međunarodni Festival Taste the Mediterranean, jedinstvena manifestacija mediteranske hrane, gastronomije, proizvoda, vina te mediteranske kulturne baštine.

Festival je doveo u Split svjetske kulinarske zvijezde i vrhunske chefove okrunjene Michelinovim zvjezdicama i Gault&Millau tokama koji će gostovati u vodećim splitskimrestoranima.

Ekskluzivnu večeru u restoranu Zora bila pripremit će Les Nanas de la Food Sphere (Cure iz sfere hrane) međunarodna grupa chefica koje predstavljaju kulinarske delicije svojih zemalja, a pridružit će im se domaće ženske snage.


Žene u gastronomiji tema su i prvog susreta platforme Mediterranean Women Chefs koji će se održati u Hotelu Briig. Riječ je o inicijativi koja se zalaže za bolji položaj žena u profesionalnim kuhinjama, a sudjelovat će i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić te predstavnici Francuskog instituta (Institut Français) u Hrvatskoj . Kako se ovogodišnje izdanje festivala podudara s 10. godišnjicom uvrštenja Mediteranske prehrane na UNESCOv popis nematerijalne kulturne baštine, uvodni panel posvećen je važnosti mediteranske prehrane u razvoju održivog turizma. Uz direktora Turističke zajednice SDŽ Joška Stellu, na panelu će sudjelovati i španjolski veleposlanik u Hrvatskoj, nj.e. Alonso Dezcallar de Mazzaredo. Jedna od vodećih mediteranskih zemalja, Španjolska, zemlja je partner Festivala te će se u Splitu predstaviti sa svojim specijalitetima i svojim vinima, a ekskluzivnu španjolsku večeru u hotelu Briig pripremit će chefica Maria José San Roman, iz restorana Monastrell iz Alicantea, 1 Michelinova *.

Taste the Mediterranean posebnu je suradnju uspostavio s Grčkom, još jednom mediteranskom zemljom poznatom po svojoj gastronomiji: u Splitu će gostovati regija Eastern Halkidiki i najpoznatija grčka chefica, Dina Nikolaou, koja živi i radi na relaciji Atena-Pariz. U heritage hotelu Martinis Marchi, u Maslenici na Šolti, bit će predstavljena jedinstvena vinska staza Svete Gore (Mount Athos) i gastronomska manifestacija Kouzina Feast koja promovira mediteransku prehranu i koja će 2021. godine biti posvećena hrvatskoj mediteranskoj, odnosno dalmatinskoj kuhinji.

Da je hrana jedna od najvažnijih tema današnjice potvrđuje i strategija EU o održivoj proizvodnji hrane From Farm to Fork koju će na istoimenom festivalskom panelu predstaviti hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan, a pridružit će joj se stručnjaci Sonja Karoglan Todorović, dr. sc. Darko Znaor i Jan de Jong, splitski Nizozemac koji s projektom, CROP kreće u novu profesionalnu avanturu spajanjem poljoprivrede i suvremene tehnologije. Uz njih će biti i predstavnici malih proizvođača i OPG-a čije je proizvode prepoznao i uvrstio u prodaju trgovački lanac prehrambenih proizvoda Tommy.


Na Festivalu će se predstaviti i proizvođači vrhunskih maslinovih ulja iz grupe Croatian World Award winning Olive oils. Uz ulje bit će tu i vina. Ekskluzivne vinske degustacije talijanskih, španjolskih i  hrvatskih zaboravljenih sorti vodili su  vrsni poznavatelji vinske scene Siniša Koceić i Alen Gulan iz vinolike-a, a o mediteranskoj prehrani govorila je i nutricionistica Olja Martinić.

Edukacija, razmjena iskustava i umrežavanje s ostalim mediteranskim zemljama glavni su cilj Festivala Taste the Mediterranean, a na programu su kulinarski masterclassovi vrhunskih stranih i domaćih chefova, ekskluzivne edukacije za učenike TUŠ-a, turističko ugostiteljske škole u Splitu, Olive Allegre, privatne ugostiteljske škole Wallner i visoke poslovne škole Aspire. Svoj edukativni program, namijenjen mladim kuharima konobarima barmenima i voditeljima predstavit će i Akademija Raise the Bar powered by Coca Cola.

Središnja će se događanja održati u Hotelu Briig, održan je u četvrtak kada je urpiličeno i službeno otvorenje, a istoga dana u hotelskom restoranu Median upriličena je i ekskluzivna španjolska večera, dok će ostale četveroručne večere biti organizirane u restoranima Noštromo, Štorija, Zora bila, Zrno Soli i Bokerija.

Bit će to jedinstvena promocija Splita i Dalmacije kao vodeće mediteranske eno gastronomske destinacije te promidžba hrvatskog mediteranskog identiteta, mediteranske prehrane i baštine.

Festival Taste the Mediterranean održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Hrvatskog povjerenstva za Unesco, Ministarstva turizma i HTZ-a.

Vaša reakcija na temu