Još uvijek kuhamo zimska jela, barem dok ne počnu nicati šparuge. Jedno od klasičnih, ali nezaobilaznih 'jednolončica', cjelovitih obroka na žlicu, varivo je od kelja. Karakteristično je za kontinent, jer se u Istri zelje - kelj češće kuhao, pa pofrigao na maslinovom ulju. Varivo od kelja također ima niz varijanti. Može se spravljati s kobasicama ili Glas Istre donosi klasičan bakin recept.
Sastojci:
1 manja glavica kelja
1 glavica luka
2-3 krumpira
2 mrkve
2 kobasice
3 režnja češnjaka
1 žlica brašna
1 žličica slatke crvene paprike
malo ulja
malo soli
malo papra
Priprema:
Prepržiti sitno isjeckan luk na maslinovom ulju. Dodati na trakice narezan kelj, mrkvu narezanu na kolutiće i kobasice. Kada kelj uvene podliti vodom i dodati dva - tri manje krumpira narezana na kockice i posoliti. Vode treba biti sam toliko da jedva prekrije sve sastojke. Kuhati dok povrće ne omekša.
Na tavi prepržiti češnjak na maslinovom ulju, dodati žlicu brašna i crvenu papriku. Zapršku proliti u varivo i kuhati još deset minuta. Po želji dodati i malo ljute paprike.