Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay BEZ ROKA TRAJANJA: 10 namirnica koje se ne kvare

BEZ ROKA TRAJANJA: 10 namirnica koje se ne kvare

Ponekad se navedeni datumi mogu zanemariti

Treba biti oprezan, ali nekad je rok trajanja samo broj na pakiranju. Donosimo popis namirnica koje se gotovo nikad ne kvare i na kojima se navedeni rok trajanja povremeno treba zanemariti. 

Med 

Med se često naziva 'božjim lijekom' i ima brojne zdravstvene koristi. On ima neograničen rok trajanja, a premda može promijeniti boju ili se kristalizirati, i dalje će biti dobar za jelo. 

Ako se med kristalizira, jednostavno se može staviti u otvorenu staklenku u toplu vodi i miješati dok se kristali ne rastope, piše Večernji.ba

Jabučni ocat 

Prema Eat By Date, bijeli ocat, balzamični ocat, malinov ocat, rižin vinski ocat i crveni vinski ocat također nemaju rok trajanja. 

- Zbog svoje kisele prirode, ocat je samoodrživ i ne treba mu hlađenje - navodi The Vinegar Institute. 

Kukuruzni škrob 

Ovisno o tome kako se čuva kukuruzni škrob, on definitivno zaslužuje mjesto na listi besmrtnih namirnica. Sve dok se ne navlaži - što uzrokuje vezanje molekula škroba s molekulama vodika - i čuva se na suhom i hladnom mjestu, nije potrebna nova kutija.

Sol 

Čisti natrijev klorid postoji već nekoliko milijardi godina, pa ne čudi što traje vječno. 

Grah 

Naravno ne treba brkati s konzerviranim, ali suhi grah također traje zauvijek. Trebat će mu nešto duže da omekša prije kuhanja, a ponekad neće omekšati uopće, pogotovo ako je stajao dvije, tri godine. Dobra je stvar što neće izgubiti ni svoju nutritivnu vrijednost. 

Šećer 

Slično kao i sol, šećer može trajati vječno ako se drži podalje od vlage i izvora topline. Kod šećera nije problem održati ga svježim, nego spriječiti da ne postane tvrd kao kamen. Neće se nikada pokvariti jer ne podržava razvoj bakterija. Jedino na što je potrebno paziti jest da se drži podalje od vlage i insekata. 

Žestoka pića 

Dobro zatvorena i na hladnom mjestu boca žestice može trajati koliko god je potrebno. S vremenom pića mogu neznatno promijeniti aromu, ali se to vjerojatno neće ni osjetiti. 

Čisti ekstrakt vanilije 

Čisti ekstrakt vanilije zauvijek će ostati svjež jer je pohranjen u čistom alkoholu.

Riža 

Čak i ako je kutija već puna prašine, riža unutra uvijek je jednako dobra kao i kad je kupljena. To vrijedi za sve tipove, osim za smeđu rižu koja je zbog većeg udjela ulja sklonija kvarenju. Jedino na što je potrebno paziti kod skladištenja riže je - čuvanje od insekata. 

Soja sos 

Soja sos je još jedna namirnica kojoj ne istječe rok.

Vaša reakcija na temu