Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) po 17. put od 8. do 12. travnja organiziraju Biser mora, najveće kuharsko natjecanja i festival gastronomije u regiji. Ove će se godine u Sveptrvs hotelima u Supetru na Braču okupiti 500 sudionika od kojih je 200-tinjak natjecatelja, a dolaze iz Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Italije, Makedonije, Rumunjske, Slovenije i Turske. Poslovično Biserom mora otvara se i turistička sezona na Braču, te je samo za manifestaciju osigurano oko tisuću noćenja. Ove godine nosi i podnaslov fish edition, kako bi se riba istaknula i promovirala kao ključna namirnica festivala.
- Na Biser mora iz godine u godinu dolaze se okušati i razmijeniti iskustva mladi kuhari i vodeći chefovi pred međunarodnim kulinarskim sucima i kuharskim ambasadorima svjetskih gastronomija. Budu tu eno i gastro stručnjaci, brand i f&b manageri, ugostitelji, kao i brojni drugi gosti željni novih gastronomskih iskustava i saznanja na brojnim prezentacijama i cooking showovima. U fokusu su kvaliteta i kompetencije sudionika, a posebice projekt 'Uspostave Regionalnog centra kompetentnosti u Splitu' (RCK Split) gdje je ŠKMER jedan od strateških partnera Turističko-ugostiteljskoj školi Split. Riječ je o velikom EU i nacionalnom projektu za obrazovanje, usavršavanje i osposobljavanje kadrova u ugostiteljstvu i turizmu s kompetencijama prema stvarnim potrebama poslodavaca koji bi trebao temeljito promijeniti sustav obrazovanja - rekla je Alma Harašić Bremec, organizatorica Bisera mora.
Stoga, festival nudi i brojne stručne edukacije o vrhunskim tehnikama i trendovima uz korištenje biranih proizvoda iz asortimana ŠKMER-ovih partnera pod vodstvom renomiranih chefova, sommeliera i barmena, kao i promocije autohtonih bračkih specijaliteta i proizvoda poput varenika. Suorganizatori manifestacije su Grad Supetar, Turistička zajednica grada Supetra, Splitsko-dalmatinska županija i Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije.
Evo i detaljnog programa:
PETAK, 8. travnja
20.30 - Svečano otvaranje 17. Biser mora (Waterman Forum)
SUBOTA, 9. travnja
08.00 – 19.00 - Natjecanje Biser mora, Master classovi, prezentacije, radionice
10.00 - Italian Master Class: Luca Gioello, Pavel Marc and Andrea Basillico (Italija)
11.00 - Carving show Bojana Dragića: Parmezan & maslac (Bosna i Hercegovina)
12.00 - Moderna tehnologija u službi uspješne turističke sezone - najbolji sous-chef u kuhinji, Electrolux Professional
13.30 - Master class: Tuna Triology, Sokol Prenga (Albanija)
15.00 - Master class: 'Povratak plavuše'...srdela - Kristian Kozmić
16.00 - Master class: Inovativno riblje glavno jelo - Emrah Köksal Sezgin (Turska)
19.00 - 19.30 - Proglašenje rezultata
NEDJELJA, 10. travanj
08.00 – 19.00 Natjecanje Biser mora, Master classovi, prezentacije, radionice
10.00 - Edukacija: Umjetnost kulinarstva & autorski tanjur - Tomaž Vozelj (Slovenija)
11.00 - Autorsko jelo za kuharsko natjecanje: Shanghai 2022, Ivan Petrović & Ivan Romac
12.00 - Moderna tehnologija u službi uspješne turističke sezone - najbolji sous-chef u kuhinji, Electrolux Professional
13.00 - Omiljeno jelo grofova Celjskih, Dušan Veršec (Slovenija)
14.30 - Master class: Cake design s izradom malih dekoracija od šećera - Aysel Oktay, Mustafa Kansu, Demet Atakan & Betul Tekin (Turska)
16.00 - Čedo Kovačević: Salamaura Anno 2022: poveznica Dalmatinskog pjata s tradicijom rimskog kulinarstva (garum, allec, murija)
19.00 - 19.30 - Proglašenje rezultata
PONEDJELJAK, 11. travanj
08.00 - 18.00 Natjecanje Biser mora, Master classovi, prezentacije i radionice
10.00 - Master class: Restoranski desert 2022, Ivana Bradarić
11.00 - Moderna tehnologija u službi uspješne turističke sezone - najbolji sous-chef u kuhinji, Electrolux Professional
12.00 - Prezentacija programa za 2022. godinu: Sve iz mora i mrvu više, Centaurus
14.30 - Master class: Vitalac burger, Josip Vrsalović predstavljanje bračkog varenika, PZ Supetar
16.00 - Master class: Kokteli u sastavu deserta, Igor Černjul
19.00 – 19.30 - Proglašenje pobjednika
Biser mora organizira se u sklopu provedbe EU projekta 'Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split' kojem je nositelj Turističko-ugostiteljska škola Split.