Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Ante Mandić Biser mora slavi 20 godina: Posveta Miru Bogdanoviću koji je spojio kuhare svijeta

Biser mora slavi 20 godina: Posveta Miru Bogdanoviću koji je spojio kuhare svijeta

Festival je ove godine okupio oko 600 sudionika iz više od 35 zemalja

U bračkom Waterman Svpetrvs Resortu svečano je otvoreno jubilarno izdanje Bisera mora – međunarodnog kulinarskog natjecanja i gastro festivala koji je ove godine okupio oko 600 sudionika iz više od 35 zemalja. Festival organiziraju Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER), međunarodna udruga sa sjedištem u Splitu, uz podršku Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, Grada Supetra, Turističke zajednice Grada Supetra, Svpetrvs hotela i brojnih partnera.

Time se nastavlja vizija splitskog chefa Mira Bogdanovića (1954.–2017.), koji je 2006. godine, zajedno sa svojim timom, pokrenuo ovaj festival u Makarskoj s ciljem povezivanja kuhara cijelog svijeta. Preseljenjem u Supetar 2010. godine, natjecanje je iz regionalnog preraslo u prestižni međunarodni festival koji okuplja profesionalne kuhare, ugostiteljske škole i vrhunske gastronomske stručnjake.

Svečanost je otvorila voditeljica ŠKMER Akademije i organizatorica festivala Alma Harašić Bremec, poželjevši okupljenima dobrodošlicu.

'Biser mora je kroz ovih 20 godina postao jedna velika obitelj. Jedva čekam da se ova tri dana družimo i da pokažemo jedni drugima što smo naučili od zadnjeg puta. Neka ovo bude festival zajedništva', kazala je Harašić Bremec.

Gradonačelnica Supetra, Ivana Marković, izrazila je zadovoljstvo velikim odazivom sudionika na ovogodišnjem Biseru mora, istaknuvši kako manifestacija iz godine u godinu raste. Naglasila je kako joj je posebno drago što su Grad Supetar i Turistička zajednica dio ovog prestižnog događaja koji Supetar već godinama pozicionira kao važno eno-gastronomsko središte.

Martina Rendić, direktorica TZG Supetar, na otvaranju je istaknula kako je projekt Dalmatinska marenda Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, koji će i ove godine biti promoviran i kao natjecateljska kategorija, jedna od središnjih okosnica Bisera mora, posebno jer u njemu važno mjesto ima i 'Otključavanje okusa Brača'.

'U prezentaciji projekta Dalmatinska marenda ove će godine sudjelovati ugostitelji i OPG-ovi koji su uključeni u gastro brendiranje ‘Otključavanje okusa Brača’, koja je naša gastronomska priča i sve više postaje motiv dolaska turista u Supetar te naša mjesta – Splitsku, Škrip i Mirca, u kojima je prošle godine ostvareno čak 590 tisuća noćenja. Uvjerena sam kako ćete i na tom dijelu bogatog programa ovogodišnjeg Bisera mora svojim istančanim nepcima osjetiti našu Dalmaciju, a svojim kućama ponijeti taj doživljaj koji ste s nama otključali', kazala je Rendić.

Naglasila je kako su TZG Supetar i Grad Supetar prepoznali značaj Bisera mora, manifestacije koja službeno označava početak turističke sezone posljednjih 16 godina.

Direktorica TZ Splitsko-dalmatinske županije, Ivana Vladović, osvrnula se na rast i značaj festivala.

'Od prvog izdanja 2006. godine, Biser mora prerastao je u prestižno natjecanje i festival koji spaja generacije kuhara, konobara, mentora i učenika. Otok Brač postao je kulinarski centar koji okuplja vrhunske profesionalce iz cijelog svijeta. Hrana u Dalmaciji nikada nije bila samo potreba – ona je ritual, trenutak zajedništva, simbol gostoprimstva i ljubavi. Svaki zalogaj priča svoju priču – od pršuta sušenog na buri, do vina koje nosi pjesmu predaka i maslinova ulja iza kojeg stoji mukotrpan trud generacija', dodala je Vladović.

Pomoćnica ministra turizma i sporta Monika Udovičić prenijela je pozdrave ministra Tončija Glavine i prisjetila se ogromnog doprinosa utemeljitelja Bisera mora, Mira Bogdanovića (1954.–2017.). Istaknula je važnost ove manifestacije koja nije samo natjecanje, već proslava izvrsnosti, naše kulture i kuhinje.

'U turizmu je najvažniji čovjek. Moramo još više ulagati u našu radnu snagu i kadrove i zbog toga je Biser mora tako važan', kazala je.

Svečano otvaranje uveličala je jedina ženska vatrogasna klapa u Hrvatskoj, klapa Alegria iz Supetra, otpjevavši Bračku baladu.

Predsjednik ŠKMER-a, masterchef Željko Neven Bremec, zamolio je okupljene za aplauz u sjećanje na Mira Bogdanovića, a za njim se nazočnima obratio Andrew Agius Muscat, glavni tajnik Mediterranean Tourism Foundation (MTF) s Malte.

'Svaki put kad pripremite neko jelo i uslužite gosta, vi pružate doživljaj. Vi ljudi ste nositelji industrije. Vaša profesija nije lagana, rad bez slobodnog dana, ali zajedno kreiramo mjesta gdje ljudi žele boraviti', poručio je okupljenima Muscat.

Tom prilikom prikazan je video s velike međunarodne manifestacije na Malti, 9. Mediteranskog turističkog foruma, na kojem je legenda domaćeg kulinarstva Stevo Karapanđa nagrađen za doprinos mediteranskoj kuhinji.

Tijekom festivala održavat će se natjecanja, okrugli stolovi, masterclassovi, enološke radionice, cooking showovi, degustacije te prezentacije domaće i strane kuhinje. Među sudionicima su vrhunski profesionalni kuhari, konobari te polaznici ugostiteljskih škola i učilišta koji će se nadmetati u brojnim pojedinačnim i timskim kategorijama.

Veliki odaziv još jednom je potvrdio Biser mora kao jedan od najvažnijih događaja u regiji, a Supetar na Braču kao središte eno-gastronomije koje pruža platformu za razmjenu znanja, kreativnosti i inovacija.

Vaša reakcija na temu