Otok Brač će od 28. svibnja do 1. lipnja 2021. ponovo biti domaćin Bisera mora najvećeg, kuharskog natjecanja i festivala gastronomije u regiji koji okuplja stotine sudionika iz zemlje i inozemstva. Po 16. put organiziraju ga Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) uz suradnju i potporu Turističke zajednice i Grada Supetra te strukovnih organizacija, a ovaj put uz posebne mjere zaštite od koronavirusa.
- Zbog posebnih okolnosti u kojima se svi nalazimo, ovogodišnji Biser mora iščekujemo možda i s više radosti nego dosadašnjih godina. Održavanje Bisera mora zaista za nas kao destinaciju znači puno i nadam se da će s njime započeti jedno bolje razdoblje u turističkom i svakom drugom smislu. Zbog epidemioloških mjera koje su još na snazi, obujam ovogodišnjeg izdanja Bisera mora neće i ne može biti kao ranijih godina no sigurno će biti intimniji i odlična prilika za naučiti nešto novo, proširiti mrežu poslovnih kontakata i donošene odluka za budućnost. U vremenima kriza, moralnih i poslovnih, ljudi se trebaju zbližavati, dati si priliku za nove iskorake i kvalitetne pomake – poručio je Ivan Cvitanić, direktor Turističke zajednice grada Supetra.
Dodaje kako je značaj Bisera mora za Brač izniman, a da je tako potvrđuje i podatak da se manifestacija po 13. održava u Supetru.
Biser mora poslovično donosi i niz master classova renomiranih chefova i stručnjaka iz HoReCa sektora. Između ostalih, gastronomski ćemo proputovati Italiju s vrhunskim talijanskim chefovima Andrea Basilicom i Lucom Gioellom iz Associazione Cuochi di Trieste. Na njihovoj radionici pravit će se rižoti Veneta te posebna napuljska tjestenina Colonne Pompeiane u umaku genovese alla napoletana - 'pompejska' tjestenina u umaku od 'svećenikove kape'.
Besplatni master class o pripremi specijaliteta restorana s 3 Michelinove zvjezdice održat će Mario Mandarić, mladi dalmatinski kuhar koji je ove godine ušao u listu top 30 najutjecajnijih mladih ljudi po Forbesu za Europu. Mandarić je, između ostalog, kuhao u nekima od najboljih svjetskih restorana - The Fat Ducku Hestona Blumenthala i The Waterside Innu u Engleskoj.
Na Biser mora 2021 stiže nam i Damir Rožajac, višestruki međunarodni prvak slastičarstva iz Bosne i Hercegovine koji svojim slatkim kreacijama oduševljava Europu, a ujedno je licencirani sudac za slastice WACS-a (World Association of Chefs' Societies), krovne svjetske organizacije kuhara.
U tajne jela s hummusom uputit će nas chef Hamid Hadžić, koji je 30 godina radio u sarajevskom hotelu Holiday Inn, a danas je šef kuhinje u Hotel Hillsu Sarajevo, najvećem kongresnom hotelu u jugoistočnoj Europi. Hadžić je u karijeri kuhao za Billa Clintona, Lady Dianu, Kirka Douglasa, Angelinu Jolie, Françoisa Mitterranda, Juana Antonia Samarancha i mnoge druge istaknute osobe svijeta. Tim međunarodni kuharskih sudaca na natjecanju predvodit će Marija Lulić, dugogodišnja šefica splitskog hotela Park, a produžit će joj se Stevo Karapandža i druga velika kuharska imena iz regija.
Ovogodišnji Biser mora po prvi put imat će u Supetru RCK korner Split – poseban informacijski i prezentacijski odjel pod okriljem projekta 'Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split'. Riječ je o projektu koji vodi splitska Turističko-ugostiteljska škola i provodi se uz strateške partnere, među kojima je i ŠKMER, kako bi se do 2023. godine uveo novi pristup obrazovanja i unaprjeđenje ljudskih potencijala u turizmu i ugostiteljstvu u Hrvatskoj. U Supetru RCK korner objedinit će se prezentacije novih zanimanja s nizom master classova domaćih i međunarodnih stručnjaka s područja gastronomije, enologije i drugih područja vezanih uz turizam i ugostiteljstvo.
- RCK Corner zamišljen je kao mjesto na kojem će budući učenici ili korisnici usluga prekvalifikacije ili stručnog usavršavanja- cjeloživotnog obrazovanja moći dobiti osnovne informacije o Projektu uspostave RCK u sektoru turizma i ugostiteljstva, partnerima na projektu, ciljevima projekta, vremenu provedbe. Radionice koje ćemo voditi kolegica Maja Pivčević i ja osmišljene su kao video priče, a cilj je da djeci približimo kako izgleda školovanje u strukovnoj školi u jednom od atraktivnih zanimanja u sektoru turizma i ugostiteljstva. Također nam je cilj ukazati na beneficije koje će učenici uživati kada se izgradi novi školski kompleks u sklopu kojega će obavljati dio praktične nastave u moderno opremljenim praktikumima, kao i vanjsku praksu kod renomiranih partnera u gospodarstvu – istaknula je Andrea Bilandžić, magistra ekonomije, voditelj promocije strukovnih zanimanja i rada RCK.
Bilandžić će u Supetru učenicima približiti moderne metode izvođenja nastave, mogućnosti sudjelovanja na raznim projektima te predstaviti neke od nagrađenih projekata u kojima Turističko-ugostiteljska škola sudjeluje dugi niz godina. Moći će se doznati mogućnosti stipendiranja učenika, o zapošljavanju u struci te o nastavku školovanja nakon završene srednje škole.