Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay BOLJI OD KUHANOG VINA Recept za glögg koji Šveđani obožavaju

BOLJI OD KUHANOG VINA Recept za glögg koji Šveđani obožavaju

Sladak i mirisan

Začinjen i sladak, glögg je jedno od toplih pića kojima se Šveđani griju tijekom hladnih zima. Mnogima je bolji i od kuhanog vina.

Osim vina, za pripremu će vam trebati i rum, votka ili brendi te začini, poput štapića cimeta i klinčića, đumbira te mirisne kore naranče.

Sastojci za glögg:

- 1 štapić cimeta

- 1/2 žličice sjemenki kardamoma

- 1 mali komad đumbira

- 1/2 naranče

- 3 klinčića

- 50 ml ruma

- 400 ml suhog crnog vina

- 1 dl desertnog vina

- 2 žlice šećera

- 1 vanilin šećer

- 1 žličica grožđica

- 2 žličice listića badema.

Priprema:

1. Zdrobite cimet i kardamom u mužaru (ili ih stavite na dasku za rezanje i zgnječite teškim loncem) pa prebacite u posudu i dodajte oguljeni narezani đumbir, naribanu koricu naranče, klinčiće i rum. Ostavite 1 dan.

2. Sutradan procijedite rum u veliki lonac, a začine bacite. Ulijte obje vrste vina i šećera, bademe i grožđice pa zagrijte na laganoj dok se ne počnu stvarati mjehurići oko rubova, pazeći da ne proključa.

3. Ulijte glögg u šalice, s nekoliko badema i grožđica u svakoj, piše Punkufer.

Vaša reakcija na temu