Serijalom od četiri večeri (petkom) Turistička zajednica općine Selca svojim će gostima predstaviti najposebniji gastronomski adut svojeg kraja – maslinovo ulje od sorte 'buharica' (buhavica).
Ovu posebnu, zanimljivu i autohtonu sortu masline nazivaju i 'vrhbračka', što referira na njen geografski položaj, odnosno ukazuje da je karakteristična baš za istočni dio otoka Brača na kojem se uzgaja preko 300 godina.
Upravo zbog toga Turistička zajednica općine Selca odlučila je ovog ljeta svoje goste i prijatelje počastiti serijalom od četiri večeri posvećenih maslinovom ulju. Maslinovo ulje dobiveno od ploda 'buharice' blago je izraženog mirisa i okusa, prepoznatljive slatkoće i bogato antioksidansima.
Ovaj mini festival posvećen tom posebnom gastronomskom adutu svojeg kraja započinje 25. srpnja u Selcima na Pijaci uz klapu Partenca, nastavlja se 1. kolovoza u Sumartinu uz Think Pink bend, u Povljima na blagdan Vele Gospe nastupa klapa Partenca, a završava 22. kolovoza ponovno u Selcima uz Katicu Marinović i Pisme iz naftaline.
Svaka od četiri najavljene večeri bit će obogaćena popratnim zabavnim programom, dalmatinskom pismom i mini sajmom otočnih proizvoda na kojem će posjetitelji, osim maslinovog ulja od buharice, moći kupiti i suvenire od bračkog kamena, drva masline, tradicionalni brački varenik, domaći otočki med i likere te kušati neke od tradicionalnih kolača otoka Brača.
'Pozivamo sve ljubitelje maslinovog ulja da nam se pridruže na ovoj proslavi naše kulture življenja i gastronomije i da zajedno uživamo u maslinovom ulju, dalmatinskoj pismi i ostalim bračkim delicijama', poručuju organizatori.
Plod masline buharice vrlo je sličnog oblika kao i plod 'oblice', izrazito dominantne sorte masline na otoku Braču, no buharica ima bijele pjegice u gornjem dijelu ploda zbog kojih je često zovu i 'pjegava oblica'.