Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
ČETVRTA NEDJELJA GASTROADVENTA Prenesena poruka o važnosti pršuta i začinskog bilja

ČETVRTA NEDJELJA GASTROADVENTA Prenesena poruka o važnosti pršuta i začinskog bilja

'Kliknuli smo na advent, gastronomiju, kulturu i igru te u konačnici došli do četvrte adventske svijeće'

Pod sloganom 'kliknimo na gastro', građani su danas imali priliku pratiti preko interneta četvrtu nedjelju Gastroadventa u Splitu.

U restoranu Chops Grill, gdje se događaj održao, novinari radio postaja zapalili su četvrtu svijeću na gastroadventskom vijencu koji je izradila splitska umjetnica Tonka Alujević. Sudionici posljednjeg ovogodišnjeg izdanja Gastroadventa ukazali su na važnost pršuta i začinskog bilja u mediteranskoj prehrani.

Na četvrtom Gastroadventu, uz novinare radio postaja, sudjelovala je Matea Dorčić, pročelnica Upravnog odjela za turizam i pomorstvo SDŽ koja se prisutnima obratila u ime Blaženka Bobana, župana Splitsko-dalmatinske županije. Također, među sudionicima bila je Alijana Vukšić, direktorica Turističke zajednice grada Splita, Mate Paštar iz županijske razvojne agencije RERE, voditeljica Chops Grilla Jasmina Kruščić te glavni kuhar Chops Grill restorana Ivan Nikolić, a Salvador Mandarić obratio se nazočnima u ime Rizman vinarije. Program je vodila Mariola Milardović Perić.

- Puno smo pričali o hrani, o adventu, kliknuli smo na advent, gastronomiju, kulturu i igru te u konačnici došli do četvrte adventske svijeće. Kao što i posljednja svijeća simbolizira radost tako smo i mi svi ovdje radosni što smo se okupili. Zahvalila bih prije svega svim domaćinima koji su nas kroz čitav ovogodišnji Advent ugostili i pomogli prezentirati blagodati naše mediteranske  prehrane. Također velika čestitka ide samoj autorici ovog događanja - Olji Martinić koja nam je omogućila da već nekoliko godina uspješno plovimo kroz Gastroadvent i uveseljavamo naše sugrađane - izjavila je Alijana Vukšić, direktorica Turističke zajednice Grada Splita i poželjela svima dobrodošlicu na paljenje posljednje adventske svijeće.

Gastroadvent u Splitu, inače, već 11 godina zaredom organizira i vodi dijetetičarka i nutricionistica Olja Martinić sa svojim suradnicima, a partneri na projektu su Splitsko-dalmatinska županija, Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije, Grad Split i Turistička zajednica grada Splita koji ulažu velike napore u pozicioniranje destinacije kao neizostavne u mediteranskoj prehrani. Hrvatska gospodarska komora i Javna ustanova RERA također su podržali manifestaciju, a posebni partneri na projektu su Scala d.o.o. i vinarija Kairos.

Gastroadventski stol na temu pršuta i začinskog bilja, sa svojim timom, osmislio je i pripremio glavni kuhar Chops Grill restorana Ivan Nikolić, sous chef Toma Tripalo te pastry chef Filipa Jurčević. Sudionici su tako imali priliku degustirati fritule s pršutom, bomboline, klasične hladne plate od pršuta i sira s domaćim džemom od smokava i ukiseljenim povrćem, voće umotano u pršut, zapečeno i posluženo s burrata mozzarellom, domaće žrnovske makarune s pršutom i tartufima, komade bifteka na ražnjiću s pršutom i šljivama te grdobinu s pršutom. Od slastica su poslužili čokoladnu tortu i bakin kolač s malinama i bademima, a gastronomske zalogaje pratila su Rizman vina.

- Za današnji Gastroadventski stol, moji kolege i ja pripremili smo nešto potpuno novo. Poigrali smo se okusima i klasičan dalmatinski proizvod, pršut, spojili s brojnim drugim sastojcima. Pršut je zaista jaka namirnica koja, upravo zato što posjeduje određenu moć, može podići okus namirnica s kojima se kombinira. Danas u ponudi zaista ima zanimljivih kombinacija namirnica i ponosan sam na svoj tim jer smo zaista dali sve od sebe kako bismo građanima spojili nespojivo - rekao je glavni kuhar restorana Chops Grill, Ivan Nikolić.

Gastroadvent specifična je manifestacija koja se i ove godine održava u sklopu Adventa u Splitu. Posebnost ovogodišnjeg izdanja krije se u sloganu 'kliknimo na Advent' kojime se poziva posjetitelje da uživo 'kliknu', primjerice, na ugostiteljsku ponudu ili pak zabavan glazbeni program. Osim sadržaja uživo, dio programa prilagođen je digitalnim kanalima kako bi baš svatko, bez obzira na to gdje se nalazi, mogao vidjeti sadržaj koji ga zanima. 'Kliknimo na gastro', 'kliknimo na kulturu' i 'kliknimo na igru' - tri su glavna smjera putem kojih svatko može pronaći ono što ga najviše zanima. Četvrtu nedjelju Gastroadventa zainteresirani mogu pogledati preko interneta, točnije na Youtube kanalu Visit Split.

Sve novosti dostupne su na web stranici Turističke zajednice grada Splita, Instagram, Facebook i Twitter profilu te na YouTubeu

Vaša reakcija na temu