Ako tražiš desert koji je istovremeno lagan, prozračan i neodoljivo čokoladan, čokoladni mousse je pravi izbor. Ovaj klasik francuske kuhinje priprema se brzo, a rezultat je kremasta poslastica kojoj je teško odoljeti.
Sastojci (za 4 porcije):
- 200 g tamne čokolade (min. 60% kakaa)
- 3 jaja (odvojeno bjelanjci i žumanjci)
- 40 g šećera u prahu
- 200 ml slatkog vrhnja za šlag
- prstohvat soli
- (po želji) malo vanilije ili ruma za aromu
Priprema:
- Otopi čokoladu
Nareži čokoladu na komadiće i otopi je na pari ili u mikrovalnoj pećnici na niskoj snazi. Pusti da se malo ohladi.
- Umiješaj žumanjke
U otopljenu čokoladu dodaj žumanjke i dobro izmiješaj dok ne postane glatka smjesa.
- Istuci bjelanjke
Bjelanjke s prstohvatom soli izmiksaj u čvrsti snijeg. Pred kraj dodaj šećer u prahu i miksaj dok ne postane sjajan.
- Istuci vrhnje
Posebno izmiksaj slatko vrhnje u čvrsti šlag.
- Spajanje
U čokoladnu smjesu prvo lagano umiješaj šlag, a zatim pažljivo dodaj snijeg od bjelanjaka, miješajući špatulom kružnim pokretima kako bi mousse ostao prozračan.
- Hlađenje
Raspodijeli mousse u čaše ili zdjelice i ostavi u hladnjaku barem 2 sata da se stegne.
Posluživanje:
Čokoladni mousse možeš posuti naribanom čokoladom, svježim bobičastim voćem ili dodati malo tučenog šlaga za dekoraciju.
Rezultat je lagan, pjenast desert bogatog čokoladnog okusa koji se topi u ustima – savršen za romantičnu večeru ili slatko iznenađenje za obitelj.