Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Danas na festivalu Taste the Mediterranean: Problemi splitskih ugostitelja, Divlji pijat, ekskluzivna večera chefa Roberta Cerea

Danas na festivalu Taste the Mediterranean: Problemi splitskih ugostitelja, Divlji pijat, ekskluzivna večera chefa Roberta Cerea

Bogat program očekuje Splićane i turiste

Split je od 4. do 9. listopada domaćin jubilarnog, 10. izdanja prestižnog festivala mediteranske kuhinje - Taste the Mediterranean (TTM). I danas je u njegovu okviru planiran izrazito bogat program - evo što očekuje Splićane i turiste.

Hranom protiv bolesti

U 11 sati u novootvorenom hotelu Ambasador počinje edukativni program 'Hranom protiv bolesti: detoks program, program liječenja štitnjače, program liječenja burn-outa', dr. Meri Bura, Mulier - Umjetnost zdravlja Powered by Mediterranean Women chefs. 

Meri Bura, doktorica medicine, osnivačica je holističkog centra Mulier i kreatorica Mulier metode. Cjelokupan njen rad usmjeren je na integraciju znanstvenih i holističkih metoda - od svakodnevne prakse do zdravstvene politike. Iz njene bogate karijere valja izdvojiti i da je dva mandata bila članica Povjerenstva za ostale liječničke djelatnosti pri Hrvatskoj liječničkoj Komori, odlikovana je Poveljom HLK za brigu o ugledu liječničkog staleža i dodijeljena joj je zahvalnica za doprinos u radu Komore.

Goruće teme turizma - otvoreni razgovor sa splitskim ugostiteljima

Dio današnjeg programa festivala Taste the Mediterranean posvećen je gorućim temama turizma. Od 12 sati u Hotel Santa Lucia / Kavani Central na splitskoj adresi Narodni trg 1 planiran je otvoreni razgovor sa splitskim ugostiteljima o programu food waste, konkurenciji kioska s alkoholnim pićima i prodavaonicama s gotovim jelima u centru grada. 

U razgovoru sudjeluju Jelena Tabak, predsjednica Udruženja ugostitelja pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, i Daniell Nikolla, vlasnik restorana Corto Maltese, Pandora Greenbox i novootvorenog Professor Thrill. U ime Grada Splita pridružit će im se i dogradonačelnik Bojan Ivošević

'Divlji pijat' i chefica Flora Mikula

Svoje mjestu na prestižnom festivalu zavrijedili su i učenici Srednje škole Bol na otoku Braču. Danas će se u prostorijama Prokulture – opservatorija kulturnih politika Split, na adresi Poljana kraljice Jelene 1, predstaviti njihov projekt - 'Divlji pijat'. Riječ je o knjizi o korištenju samoniklog bilja u kulinarstvu. 

Knjiga je 2020. godine bila u finalu za nagradu Gourmand World Cookbook Awards u kategorijama Mediteran i Istočna Europa. Nakon toga knjiga ostvarila je pravo na certifikat Best in the World jer je osvojila treće mjesto u svijetu u kategoriji Istočna Europa. 

Ovaj dio programa dodatno će obogatiti Flora Mikula. Izvršna je chefica grupe Millésime, koja u Francuskoj i inozemstvu ima 12 hotela i restorana. Ujedno je chefica konzultantica za pariški bistro L' Alma te za Château de Campuget u Nimesu. Bivša vlasnica hotela i restorana Auberge Flora u Parizu među malobrojnim je ženama koje su postigle velik uspjeh u još uvijek dominantno muškom kulinarskom svijetu. Odrasla je u Avignonu, gdje je studirala hotelijerstvo, svoj gastronomski put formirala je pod utjecajem kulinarske tradicije Provanse. Prvo radno mjesto bilo joj je u kuhinji vrhunskog restorana Christiana Étiennea u Avignonu, nakon čega je počela međunarodnu karijeru - u New Yorku je radila u restoranu Le Comptoir uz chefa Laurenta Manriquea te u restoranu Le Bernardin uz chefa Erica Ripaira. Usavršavala se i u La Manufacture u Issy les Moulineaux uz chefa Jean Pierrea Vigata te u L’Arpege Paris chefa Alaina Passarda.

U Parizu je 1996. otvorila prvi restoran provansalske kuhinje Les Olivadres, a potom i Les Saveurs de Flora Paris. Prvo priznanje za chefa godine dodijelio joj je 2009. gastro vodič Pudlo Paris, koji hvali njenu briljantnu, promišljenu i laganu kuhinju. Provansalsku gastronomiju promovira na razne načine - ne samo kroz kuhinje restorana i hotela, nego pišući knjige (Ma Provence dans votre assiette) te sudjelujući u kulinarskim emisijama na televiziji. Posljednjih godina aktivna je u promicanju žena u gastronomiji kao članica udruge Le nanas de la food sphere.

Začini i mirisi

Ekskluzivna radionica u hotelu Ambasador o upotrebi začina u hrani, slastičarstvu i parfemima 'Začini i mirisi - jesti, piti, mirisati - powered by Mediterranean Women Chefs', sa začinima Nadalina, zakazana je za 16 sati. Sudjelovat će chef Marko Đurašević, restoran Olive Tree, pastry chef Keiko Nagae, Ivan Lozić, Brand Ambassador za Ormonde Jayne, Niche Perfumery Consultant. Koktele će pripremati Marko Vital i Marijan Maksan. Cijena je 500 kuna, odnosno 66,5 eura.

Marko Đurašević chef je restorana Kinoteka u Splitu. Ovaj Crnogorac diplomirao je kemijsku tehnologiju u Podgorici, no odabrao je profesionalnu karijeru kuhara koju je usavršio u Španjolskoj, nakon kratkog iskustva u Miamiju na Floridi. U Barceloni je ubrzo postao chef kuhinje gastronomskog restorana Black, elitne kulinarske destinacije. Njegova je dužnost bila nadzirati cijelu kuhinju kako bi osigurao dosljedan, visokokvalitetan proizvod. Bio je odgovoran za vođenje i razvoj brigade od 15 kulinarskih djelatnika, a izravno je odgovarao izvršnom chefu Pacu Perezu, poznatom španjolskom kuharu čiji su restorani više puta nagrađeni Michelinovim zvjezdicama. Godinu dana kasnije Đurašević je postao izvršni chef u Degus Plus Grupi, odgovoran za usmjeravanje i razvoj kulinarske brigade od 50 zaposlenika. Zatim se preselio u Madrid gdje je bio izvršni kuhar restorana Distrito 798 u hotelu Melia Castilla, poznatom po svojoj kreativnoj kuhinji s kineskom, peruanskom i japanskom fuzijom. Posljednjih pet godina proveo je u Madridu kao chef zadužen za istraživanje i razvoj u Ikibana Sarria, japanskom i brazilskom fusion restoranu. Konačno je došao u Split, u Hrvatsku i kratko radio u restoranu Portofino, prije nego što se preselio u Kinoteku. U jedinstvenom ambijentu Dioklecijanove palače, chef Đurašević gostima nudi izvanredno fine dining iskustvo uz vrhunsku mediteransku hranu s azijskim utjecajem.

Pastry chef Keiko Nagae, iako je u rodnom Tokiju studirala pravo, strast prema gastronomiji - osobito prema slasticama - odvela ju je u Pariz gdje je upisala čuvenu školu Cordon Bleu i nakon završetka studija tri je godine radila u još čuvenijoj slastičarnici Ladurée. U njenoj kulinarskoj biografiji zabilježeni su poslovi slastičarke u londonskom fine dining restoranu Sketch, pariškom Le Meuriceu, u restoranu Michela Troisgrosa u hotelu Lancaster. Slavni Pierre Gagnaire povjeravao joj je slatke dijelove menija kad je otvarao restorane diljem Pariza - sve dok 2012. nije pokrenula vlastitu tvrtku AROME - Pastry Consulting. Njen fokus je na osmišljavanju originalnih recepata za naručitelje (chefove diljem svijeta ili partnere iz prehrambene industrije) te na postavljanju koncepata kafića i slastičarnica. Svjetska slava Keiko Nagae temelji se na njezinom inovativnom i eklektičnom slastičarskom stilu, u kojem nerijetko koristi tradicionalne japanske sastojke kao što je yuzu, a slastice i peciva hvaljeni su zbog svog profinjenog izgleda i geometrijskih oblika. Članica je udruge Le Nanas de la food sphere, koja ističe važnost žena u gastronomiji.

Omišanin Ivan Lozić novinar je i publicist koji je nakon završetka studija u Zagrebu započeo karijeru vezanu uz luksuz u kulturi življenja. Iako je obrazovanje stekao na području modnog dizajna, životna strast za biranim mirisima značajno je utjecala na njegov profesionalni put. Postao je ne samo jedan od najvećih stručnjaka nišne parfumerije u Hrvatskoj, već i utjecajan insider u toj branši. Europski je brand ambasador za Ormonde Jayne, suvremenu parfemsku kuću iz Londona, jednu od svjetskih vodećih u prestižnoj kategoriji nišne parfumerije. U toj misiji uspješno je sublimirana većina njegovih osobnih i profesionalnih iskustava i interesa. Lozić je i autor putopisne kuharice. 

Vođena degustacija talijanskih vina

U 17.30 sati u Ambasadoru slijedi degustacija talijanskih vina pod vodstvom Siniše Koceića i Alena Gulena - Vinolike/Winebox . Broj mjesta je ograničen, stoga je svoje potrebno rezervirati na e-mail adresi info@tastethemediterranean.eu.

Ekskluzivna večera chefa Roberta Cerea

U 20 sati u Ambasadoru počinje ekskluzivna večera talijanskog chefa Roberta Cerea - restoran Da Vittorio iz Bergama, 3 Michelin***. Istaknimo da je svaki slijed praćen vinima prestižne vinarije Saints Hills.

Cere je jedan od najboljih talijanskih chefova. Ondje ima ukupno 11 restorana s 3 ***, stoga je večera u Splitu jedinstveni gourmet događaj. U grad podno Marjana stigao je s kompletnom ekipom pomoćnika te je donio sve namirnice koje će koristiti za pripremu večere. Uobičajena je to procedura kod velikih chefova koji imaju svoje dobavljače od povjerenja i ništa ne prepuštaju slučaju. 

Da Vittorio je obiteljski restoran. Pokrenuli su ga roditelji Roberta i Enrica, a od 2010. ima 3 Michelin ***. Braća su od malena pomagala u restoranu gdje se i rodila njihova ljubav prema kuhanju. Roberto je od početka znao da su tjestenine, a posebno rižoti - ukratko primo piatto - njegova najveća strast. Tvrdi da je za osmišljanje novog recepta potreban početni elan, inspiracija koja se pretvara u radnu skicu, ali do konačnog rezultata, odnosno finalnog jela - dolazi se polako. U restoranu Da Vittorio uvijek traže najbolju namirnicu, sezonsku i lokalnu. Nude suvremenu reinterpretaciju velike talijanske gastronomske tradicije.

Najbolji splitski restorani

Četveroručne (šesteroručne) mediteranske večere planirane su od 20 sati. U nekim od najboljih splitskih restorana kuhaju vrhunski strani i hrvatski chefovi s chefovima domaćinima. 

Danas su to Bokeria (chef Ivan Đuka, chef gost Issam Rhachi, Park Hyatt, Marrakech, Maroko; rezervacije se zaprimaju na broju 099 2260 000), Mediterranee - hotel ambasador (chef Roberto Cerea, restoran Da vittorio ***, Bergamo, Italija), Olive tree (chef Marko Đurašević, chef gost Adur Arrieta Picabea, Tatapas Gastroteka, Hondarribi, Španjolska; rezervacije moguće na broju 091 1681 680), Noštromo (chef Zlatko Marinović, chef Marko Rajilić, gost Master chef Zdravko Kalabrić; rezervacija šesteroručne večere moguća je na broju 091 4056 666), Central - Hotel Santa Lucia (chef Jakov Mršić, chef gost Fabien Lefevbre, MOF, Francuska, chef gost Lionel Levy, restoran Alcyone*, Hotel Intercontinental, Marseille, Francuska; šesteroručna večera može se rezervirati na broju 021 317 835), Zinfandel (chef Alexandre Ange, chef gost Paul Langlere, restoran Sepia, Marseille, Francuska; rezervacije se vrše pozivom na broj 021 355 135). 

Nezaboravan gastro-doživljaj 

Taste the Mediterranean ovog tjedna okuplja ukupno više od 40 vrhunskih stranih i domaćih chefova, nagrađenih Michelinovim zvjezdicama, Gault&Millau kapicama i drugim važnim kulinarskim priznanjima. U pet dana trajanja festivala svi su posjetitelji dobrodošli, i to u čak 22 splitska restorana domaćina: Adriatic Sushi& Oyster Bar, Artičok, Bokeria, Central-Hotel Santa Lucia, Chops Grill-Steak&Seafood, Corto Maltese, Dujkin dvor, Dvor, Mazzgoon, Méditerranée-Hotel Ambasador, Noir, Noštromo, Olive Tree, Pandora Greenbox, Pinku Fish&Wine, Štorija, Šug, Zinfandel, Zoi, Zona, Zora bila, Zrno Soli. 

Večere se rezerviraju direktno u restoranima o kojima informacije možete saznati na službenim stranicama festivala, a vrhunski chefovi iz Italije, Francuske, Japana, Maroka, Slovenije, Španjolske, Švedske i Hrvatske s chefovima domaćinima pobrinut će se za nezaboravan gastronomski doživljaj gostiju.

Vaša reakcija na temu