Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Seb Powen from Pixabay DAŠAK ORIJENTA Basmati riža s kurkumom, indijskim oraščićima i grožđicama

DAŠAK ORIJENTA Basmati riža s kurkumom, indijskim oraščićima i grožđicama

Donosimo recept

Kurkuma se može koristiti čista u prahu ili u kombinaciji s drugim začinima, primjerice u pripremi raznih vrsta curryja.

Pripravacima daje prekrasnu 'slamnato' žutu boju i laganu notu curryja, a kuhanjem ublažava aromu.

Idealna je za dodavanje okusa jelima od govedine i piletine, za aromatiziranje riže i kao začin za povrće i žitarice.

Nudimo vam recept za basmati rižu od kurkume, obogaćenu indijskim oraščićima i grožđicama, tradicionalno indijsko jelo prerađeno na zapadnjački način.

Sastojci za 4 osobe:

80 ml suncokretovog ulja

1 ljutika

1 čajna žličica kurkume u prahu

1 žličica crnog papra u zrnu

1 žličica mljevenog cimeta

250 grama basmati riže

200 ml kokosovog mlijeka (imate ga u limenci u supermarketu, na odjelu egzotične hrane)

2 klinčića ili 1 žličica praha

3 sjemenke kardamoma (po želji)

50 grama grožđica

100 gr već posoljenih i tostiranih indijskih oraščića

Priprema: U neprianjajućoj tavi zagrijte ulje na laganoj vatri i dodajte sitno nasjeckanu ljutiku i kurkumu. Kad požuti dodajte rižu nakon što ju prije dva puta isperete u puno hladne vode da se oslobodi škroba.

Tostirajte najmanje 5 minuta. Dodajte kokosovo mlijeko i kuhajte bez vrenja još 10 minuta. U međuvremenu, začine stavite u šalicu vruće vode, pa ih dodajte riži zajedno s vodom.

Poklopite i kuhajte na vrlo laganoj vatri dok se svo kokosovo mlijeko ne osuši. Na kraju dodajte par žlica vode.

Jednom kad ste rižu stavili u posude za posluživanje dodajte indijske oraščiće i grožđice prethodno namočene u toploj vodi 10 minuta, piše Novi list.

Vaša reakcija na temu