Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: TZ Šibensko-kninske županije DECANTER WORLD WINE AWARDS Šibensko-kninski vinari ostvarili izniman uspjeh

DECANTER WORLD WINE AWARDS Šibensko-kninski vinari ostvarili izniman uspjeh

Na natjecanje pristigao rekordan broj vina

U Londonu je 7. lipnja održan 19. Decanter World Wine Awards 2022., najveće svjetsko ocjenjivanje vina, na koji je pristigao rekordan broj vina - ukupno čak 18.244 iz 54 zemlje. 

Ocjenjivanje je trajalo ukupno dva tjedna. Sudjelovalo je gotovo 250 vinskih eksperata, među kojima je bio 41 ocjenjivač s titulom Master of Wine, 13 s titulom Master Sommeliera, a sudjelovala su i tri ocjenjivača iz Hrvatske - sommelieri Mario Meštrović i Siniša Lasan, te vinski stručnjak Saša Špiranec.

Vina se na ovom natjecanju ocjenjuju u nekoliko ciklusa. U prvom se na slijepo kušaju sva i kategoriziraju prema bodovima komisije. Zlato mora imati 95 - 96 bodova, srebro 90 - 94, bronca 86 - 89, dok za oznaku odobrenja kao prihvatljivo, jednostavno vino mora imati najmanje 83 - 85 bodova. Najbolje ocijenjena u prvom krugu, zlata, sljedećeg se tjedna ponovo kušaju, s tim da su ovoga puta kategorizirana tako da ocjenjivači znaju odakle uzorci dolaze (država, regija i podregija), od koje je vrste grožđa vino napravljeno, godinu berbe te raspon prodajne cijene butelje istog. Pobjednici tako određenih kategorija osvajaju platinaste medalje. Kako bi bili proglašeni najbolji od najboljih, vina s platinastim odličjima se u pripetavanju kušaju još jednom te se na kraju kreira popis 50 najboljih vina svijeta.

Decanterove medalje jesu snažan marketinški i prodajni alat za vinare, ali su ponajprije vjerodostojan znak kvalitete.

Na ovom najvećem svjetskom vinskom natjecanju šibensko-kninski vinari su zabilježili izniman uspjeh, ponovno dokazavši svoju kvalitetu, izvijestili su iz Turističke zajednice šibensko-kninske županije. Tako su se na listu svjetski nagrađenih vina upisala sljedeća vina:

SREBRNA MEDALJA

Vinarija Testament

- Testament Zenit Pošip 2018.

- Testament Pošip 2021.

Vinarija Ante Sladić Vino

- Plavina 2019.

- Lasina 2018.

- Debit Oya Noya 2018.

- Maraština 2021. (čak 94 boda )

Vinarija Vizzulin

- Merlot 2017.

BRONČANA MEDALJA

Vinarija Testament

- Testament Plavac Mali 2017.

- Testament Dalmatian Dog Babić 2018.

Vinarija Ante Sladić Vino

- Debit 2021.

Vinarija Vizzulin

- Kalandrun 2016.

Vinoplod Vinarija d.o.o.

- Vrhunski Babić 2019.

- Šibenski Jakov 2019. (desertno vino).

Vaša reakcija na temu