Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: StockSnap from Pixabay Dodavanjem nekih začina u kavu možete smanjiti nagli skok šećera u krvi

Dodavanjem nekih začina u kavu možete smanjiti nagli skok šećera u krvi

Omiljeni jutarnji napitak nije najbolje konzumirati na prazan želudac

Mnogi ljudi ne mogu zamisliti jutro bez šalice kave, no ona nije uvijek najbolji izbor kada se pije na prazan želudac. Ipak, dodavanjem nekoliko zdravih sastojaka možete je pretvoriti u napitak koji ne samo da razbuđuje, nego i koristi vašem organizmu.

Gastroenterolog Saurabh Sethi nedavno je podijelio savjet kako jutarnju kavu učiniti 'boljim izborom' - dodavanjem jednog jednostavnog sastojka - cimeta, prenosi Klix.

'Samo prstohvat cimeta može pomoći u snižavanju naglog porasta šećera u krvi te dodati snažne antioksidanse', objašnjava dr. Sethi.

Prema portalu Healthline, studije pokazuju da cimet može sniziti razinu glukoze u krvi, kolesterola i triglicerida kod osoba s dijabetesom. Kako bi se smanjio rizik od mogućih nuspojava, preporučuje se koristiti cejlonski cimet, koji se smatra blažim i sigurnijim od uobičajenijeg kineskog cimeta.

Osim cimeta, dr. Sethi preporučuje i MCT ulje - dodatak prehrani koji sadrži srednjelančane trigliceride, prirodno prisutne u kokosovom ulju.

'Dobiva se iz kokosa i pruža stabilan izvor energije, a ujedno podržava i zdravlje mozga', ističe liječnik.

Za razliku od masnih kiselina dužeg lanca, MCT masti brzo se probavljaju u jetri, gdje se koriste kao trenutni izvor energije ili pretvaraju u ketone.

Ketoni su spojevi koji nastaju razgradnjom masti i mogu poslužiti kao alternativno gorivo za mozak, koji inače koristi glukozu. Zahvaljujući tome, MCT ulje može pomoći u povećanju mentalne jasnoće i fokusa.

Na kraju, dr. Sethi preporučuje i dodavanje kakaa u prahu u jutarnju kavu.

'Kakao je bogat polifenolima i djeluje u sinergiji s kavom kako bi nahranio korisne crijevne bakterije. Polifenoli u čokoladi mogu pomoći u povećanju razine dobrih bakterija poput laktobacila i bifidobakterija', pojašnjava on.

Tamna čokolada i kakao sadrže biološki aktivne spojeve koji djeluju kao antioksidansi - pomažu u snižavanju LDL ('lošeg') kolesterola, sprječavaju oštećenje stanica, štite krvne žile od ukočenosti, poboljšavaju regulaciju šećera u krvi te mogu poduprijeti zdravlje mozga.

Vaša reakcija na temu