Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
DOL NA BRAČU Noć hrapoćuše

DOL NA BRAČU Noć hrapoćuše

Osim što ćete moći kušati ovu zaštićenu slasticu, moći ćete uživati u izložbi i koncertu

Udruga za zaštitu starina, kulture i starih običaja i ekologiju 'Hrapoćuša', Turistička zajednica općine Postira i Centar za kulturu Brač, u nedjelju 14. kolovoza u 20.30 sati organiziraju jedanaestu 'Noć hrapoćuše', tradicionalnu manifestaciju posvećenu ovom jedinstvenom kolaču čiju je pripremu 2012. godine Ministarstvo kulture zaštitilo kao nematerijalno kulturno dobro.  

Dolska torta hrapoćuša na listi je kulturnih dobara od iznimne važnosti koja svjedoče o povijesnoj ukorijenjenosti svoga kraja i jedna je od najznačajnijih tradicija mjesta Dol koja potječe s kraja 18. stoljeća. Jedinstvena po svom hrapavom i rustikalnom izgledu, torta je dobila naziv po lokalnom kamenu 'hrapoćuša' na koji slastica neodoljivo podsjeća. Taj hrapavi kamen crvenkaste boje korišten je u gradnji suhozida, stambene arhitekture i gospodarskih sklopova u Dolu.

Njezina priprema tema je tradicionalne izložbe koja će u 'Noći hrapoćuše' biti postavljena na otvorenom, u plitkim  špiljama od kamena hrapoćuše koje se posebno osvjetle samo za ovu večer. Kroz čitav nastariji dio Dola - od crkve  preko spili pa sve do crkvice svetog Petra, Doljani provuku više stotina metara  kabela s  ambijentalnom rasvjetom, koja uz baklje stvara nezaboravne i jedinstvene prizore ovog prekrasnog eko etno sela.

Udruga Hrapoćuša predstaviti će Kućicu vivera i okoliš koje su obnovili zajedničkim, vrijednim radom. Radi se o špiljskoj nastambi u kojoj su živjeli najstariji stanovnici Dola, nazvanoj po dolskom nadnaravnom mitskom biću - viveru.

Za 'Noć hrapoćuše' pripremljena je i izložba fotografija Aleksandra Kukeca 'Brački memento' nastalih u razdoblju od 1955. do 1965. godine. U opusu Aleksandra Dade Kukeca, jednog od naistaknutijih hrvatskih  fotografa, koji je bio iznimno vezan uz Brač, nastalo je mnoštvo fotografija otoka kao vrijedan dokumentarni, umjetnički i etnografski materijal, pravo blago i memento hrvatske tradicije i kulture.

U Noći hrapoćuše nezaobilazno je  kušanje torte i ostalih  dolskih gurmanskih delicija, a u glazbenom programu nastupit će nagrađivana bračka klapa Morbin, te duo  Naranča.

Vaša reakcija na temu