Ljeto je pravo vrijeme za lagane, osvježavajuće deserte, a jedan od najjednostavnijih i najukusnijih je domaći sladoled od limuna. Ovaj kremasti sladoled osvaja ne samo okusom, već i činjenicom da se priprema bez aparata za sladoled – u samo nekoliko koraka i s nekoliko sastojaka.
Sastojci:
- 3 limuna (neprskani)
- 400 ml slatkog vrhnja za šlag
- 1 konzerva (cca 400 g) kondenziranog mlijeka
- 1 žličica ekstrakta vanilije (po želji)
- Prstohvat soli
Priprema:
1. Priprema limuna
Dobro operi limune i naribaj koricu (samo žuti dio). Potom iscijedi sok iz svih triju limuna – trebat će ti otprilike 120 ml soka. Ako želiš intenzivniji okus, možeš dodati i malo više soka, ali pazi da ne bude previše kiselo.
2. Izrada baze
U velikoj posudi pomiješaj kondenzirano mlijeko, limunov sok, naribanu koricu, prstohvat soli i vaniliju. Sve dobro promiješaj dok se ne sjedini.
3. Izrada šlaga
U drugoj posudi istuci slatko vrhnje u čvrsti šlag. Pazi da ne pretjeraš kako se ne bi pretvorilo u maslac.
4. Spajanje smjese
Lagano, u nekoliko navrata, umiješaj šlag u limunovu smjesu. Miješaj špatulom, kružnim pokretima, kako bi se zadržala prozračnost.
5. Zamrzavanje
Gotovu smjesu prebaci u posudu s poklopcem ili kalup za sladoled. Pokrij i stavi u zamrzivač na najmanje 6 sati, idealno preko noći.
6. Posluživanje
Prije posluživanja, ostavi sladoled nekoliko minuta na sobnoj temperaturi da omekša. Posluži ga samog ili uz svježe voće, listiće mente ili malo naribane čokolade.
Savjet više:
Ako voliš dodatnu teksturu, u smjesu prije zamrzavanja možeš dodati komadiće kandirane kore limuna ili usitnjene kekse (npr. petit beurre).
Sladoled od limuna je lagan, kremast i savršeno balansira slatkoću s osvježavajućom kiselkastom notom citrusa. Uživaj u svakom zalogaju – domaće je ipak najbolje.