Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Evo zašto su datulje toliko zdrave

Evo zašto su datulje toliko zdrave

Laboratorijska istraživanja otkrila su da su korisne za snižavanje inflamatornih markera koji prouzrokuju Alzheimerovu bolest

U zdravstvenom i nutritivnom smislu, datulje se smatraju najzdravijim voćem na planeti. Ovo voće se smatra pravom riznicom vitamina, odlične su za odrasle, ali i za djecu, a zbog utjecaja na zdravlje preporučuju ga i stručnjaci. Datulje se uzgajaju u mnogim tropskim regijama sveta. Ovisno o sorti, svježe datulje su prilično male, a boje se kreću od jarko crvene do svjetlo žute.

Pored značajne količine vlakana sadrže i neke važne vitamine i minerale. Hrana bogata vlaknima se često preporučuje za dobro zdravlje crijeva, a i savršen je izbor za vrijeme posta. Vlakna mogu biti korisna i za kontrolu šećera u krvi.

Datulje su bogate i antioksidansima koji su značajni u borbi protiv bolesti. U usporedbi sa sličnim vrstama voća, kao na primjer sa smokvama i suhim šljivama, datulje sadrže najveću količinu antioksidansa. Još jedan razlog za konzumiranje ovog zdravog voća jeste njegova sposobnost unapređenja zdravlja našeg mozga i moždanih funkcija.

Laboratorijska istraživanja otkrila su da su datulje korisne za snižavanje inflamatornih markera koji prouzrokuju Alzheimerovu bolest, navodi Healthline.

Jedno istraživanje na životinjama pokazalo je da su miševi hranjeni hranom pomiješanom s datuljama imali znatno bolju memoriju i sposobnost učenja, u odnosu na one koji ih nisu jeli. Potencijalna svojstva datulja koja ojačavaju mozak pripisana su njihovom sadržaju antioksidanasa za koje je poznato da smanjuju upale.

Datulje su izvrstan prirodni zaslađivač i odlična zdrava alternativa šećeru. Predstavljaju izvor fruktoze, vrste prirodnog šećera koji se nalazi u voću. Važno je napomenuti da, iako datulje imaju dosta vlakana i hranjivih sastojaka, i dalje su prilično kalorične i najbolje ih je umjereno konzumirati.

Također, važno je spomenuti i utjecaj ovog voća na zdravlje kostiju, zbog sadržaja bogatog mineralima, uključujući fosfor, kalij, kalcij i magnezij, koji sprečavaju bolesti poput osteoporoze.

Brojna istraživanja navode utjecaj ovog voća i na smanjenje razine kolesterola u krvi, unapređenje izgleda i zategnutosti kože zahvaljujući vitaminima C i D, a pomažu i pri gubljenju kilograma.

Datulje se često kombiniraju s drugom hranom, poput badema i maslaca od orašastih plodova. Ovo voće je vrlo ljepljivo, što ga čini korisnim kao vezivo za razne vrste poslastica, naročito onih koje ne zahtijevaju pečenje, prenosi N1.

Vaša reakcija na temu