Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Ivana Topić / Portal grada Kaštela FEŠTA DALMATINSKOG PROŠEKA 'Vraćamo slavu našem tradicionalnom piću'

FEŠTA DALMATINSKOG PROŠEKA 'Vraćamo slavu našem tradicionalnom piću'

Počeli Dani na rivijeri, manifestacija u Kaštelima

Feštom dalmatinskog prošeka, koja se ovo godine održava prvi put, započela je danas manifestacija Dani na rivijeri koja spaja višednevna događanja kojima se želi doprinijeti jačanju svijesti o mogućnostima za ostvarenje jače prepoznatljivosti Kaštela i jačanju spoznaja kako su Kaštela rivijera sa uzmorskim lungo-mare šetnicom dužom od 15 km.

'Fešta dalmatinskog prošeka prvo je događanje koje organiziramo u sklopu Dana na rivijeri. Ovdje smo da proslavimo dalmatinski prošek i organiziramo prvu i jedinu na svijetu feštu ovoga tipa, a već sljedeće godine krećemo sa svjetskom Feštom dalmatinskog prošeka. Dalmatinski prošek priprema se isključivo u Dalmaciji, ne i na drugim mjestima, i naš cilj je popularizirati ga, pričati priču o njemu kako bi ljudi koristili prošek u restoranima, kao i kod kuće - za piće i u pripremi jela. Ispričati ćemo obje priče, a svatko će uzeti ono što mu više odgovara. 

Već godinama organiziramo Kreativno proljeće, sedam tematskih tjedana sa sedam novih turističkih proizvoda. Ove godine smo za naše goste i za nas koji ovdje boravimo odlučili napraviti jedan zbroj događanja koja smo složili u jednu priču - Dane na rivijeri koje smatramo proizvodom za budućnost', istaknuo je Srećko Radnić iz klastera Zora, prenosi Portal grada Kaštela

Ljubitelji prošeka okupili su se danas u Vili Niki kako bi sudjelovali u proslavi dalmatinskog prošeka o kojemu je kraće predavanje održao vinski znalac Kruno Filipović. Razgovaralo se o sortama grožđa od kojeg se radi najbolji prošek, načinu pripreme, čuvanju, o prvom spominjanju dalmatinskog prošeka i tome kako on nije isto što i talijanski prosecco.

'Danas sam ovdje kao gost gospodina Radnića kako bih pomogao koliko mogu i koliko znam vezano uz ovaj događaj. Cilj je, naravno, promocija, vraćanje slave i sjaja našemu tradicionalnom piću, jednom od amblema Dalmacije do kojeg nam je stalo i za koji smatramo da je zaista važan, vrijedan je i učinit ćemo sve što možemo da mu vratimo svjetsku slavu. Borimo se za to, radimo i trudimo se. Imamo velike planove, ne usuđujem se još ništa reći, ali mogu reći da nam je jako stalo do borbe koju vodimo s EU-om, na kojoj jako puno radimo.

Pokušavamo dokazati da je dio naše tradicije, da mu je ovdje mjesto i da mi naša prava na naše tradicionalne ambleme, na naše specijalne sorte vina moramo imati i da su nam važni. Uvjeren sam da je to prvi korak ka tome da se vrati ponovna proizvodnji i da se pojavi određena količina prošeka. Očekujemo da će sve drugo slijediti bez problema, a da će prošek ostatak priče odraditi sam jer je stvarno poseban', kazao je Kruno Filipović.

Gdje je vrhunska kapljica, tu je i dobra spiza. Za ukusni menu opijen prošekom pobrinula se Ana Damjanov iz Anine kužine. Na meniju su se našli hobotnica pečena u prošeku i krumpirima, domaći makaruni na vretenu i domaći pivac i koka kuhani u prošeku, žbaćeno jaje i kruška kuhana u prošeku s kremom od mascarponea.

- U Kaštelima se prošek ne dodaje - on se poštuje. U Kaštelima se ne kuha po receptima s interneta, ovdje se kuha po osjećaju s dignutim rukavima i spuštenim glasom. Kad prošek ide u teću, tada se znalo da se sprema slavlje - jer on nije samo kap vina, već sjećanje na trud u vinogradu, znoj na čelu. To je onaj trenutak kada bi dida zatvorio teću i rekao: pusti da sad priča svoju priču. Prošek je definitivno nepravedno zapostavljen i mislim da je bilo vrijeme da ga malo oživimo i damo mu priliku da se pokaže u punom svjetlu. 

On je ponos našeg kraja, sladak, pun i dubok, baš kao što je naš mentalitet. Kada ga dodamo u jelo, to više nije ručak, to je priča, to je nasljeđe i želim da ljudi ponovo osjete kako je to kad hrana nije brzina, nego emocija. Dane kaštelanske rivijere započeli smo ovom manifestacijom i nadam se da je svima bila ugodna, i nepcu i oku, te da ćemo se viđati još dugo na ovakvim manifestacijama i u ovim okolnostima. I da će naš prošek, naravno, zaživjeti', poručila je Ana Damjanov.

Nagrađivani vinogradar i vinar Nikša Mimica iz Omiša, vlasnik vinarije Mimica, naglasio je kako ovom manifestacijom započinje novi ciklus u dalmatinskom vinogradarstvu, a to je brendiranje i zaštita dalmatinskog prošeka.

'Moja vinarija baštini tri-stoljetnu tradiciju u proizvodnji vina. Svi oni koji su radili dobra vina u to doba, radili su i prošeke koje mi danas ponovno želimo oživjeti. Prije 7-8 godina počeo sam se baviti ozbiljnom proizvodnjom prošeka, a danas je moj stari omiški prošek, kako ga je Fortis nazivao 1772., ponovno na tržištu. Gosti ga imaju priliku kušati i posebno sam sretan jer su ga svi ovdje prisutni kolege vinari ocijenili izvrsnim. Danas započinjemo jedan novi ciklus u dalmatinskom vinarstvu s ovom ozbiljnom manifestacijom - a to je brendiranje i zaštita dalmatinskog prošeka. 

Skupili smo se kao ekipa i bit ćemo podrška našim europskim parlamentarcima, u smislu da im damo određene informacije i sugestije. Važno je naglasiti da nas ne zanima prosecco, jer Prosecco je grad u Italiji koji je stariji od prošeka. Mi prošek baštinimo od 1772., puno ranije, jer Fortis piše o starom omiškom prošeku. Veseli me da smo se okupili i da krećemo u ozbiljan posao. S obzirom na naše iskustvo u brendiranju, vjerujem da ćemo napraviti dobar posao i s prošekom', ustvrdio je Nikša Mimica.

Vaša reakcija na temu