Proteklog vikenda u Kistanjama uspješno je održana završnica manifestacije Fešta od okusa – Dani maslinovih ulja zaleđa Šibensko-kninske županije, koja je tijekom ožujka vikendima privlačila ljubitelje gastronomije, stručnjake i proizvođače s ciljem promocije autohtonih proizvoda. Posjetitelji su kroz edukativne radionice, panele i degustacije imali priliku upoznati bogatstvo okusa zaleđa, s posebnim naglaskom na vrhunska jela od mesa buše, maslinovih ulja i lokalnih vina.
Završni vikend započeo je programom za ugostitelje i uzgajivače, koji su sudjelovali na radionici otkoštavanja mesa. Potom su renomirani chefovi Zdravko Tomšić i Dino Bebić kroz masterclass 'Buša na pjatu' predstavili inovativne načine pripreme jela od mesa buše, dok je panel diskusija 'Od polja do stola' otvorila raspravu o budućnosti autohtonih sorti mesa i njihovoj dostupnosti na tržištu.
Panel 'Od polja do stola', u kojem su sudjelovali uvaženi gosti, predstavnici Udruge uzgajivača buše i Agencije za ruralni razvoj Istre te chef Zdravko Tomšić, iznjedrio je ključne smjernice za valorizaciju mesa buše i plasman tog proizvoda u lokalnim restoranima. Također, zaključeno je tijekom panela, razvoj turizma mora se temeljiti na razvoju poljoprivrede i stočarstva od čega zaleđe Šibensko-kninske županije može živjeti 365 dana u godini.
Vrhunac manifestacije bila je javna degustacija u izvedbi chefova Gorana Kočiša i Dine Bebića, na kojoj su posjetitelji mogli kušati pomno pripremljena jela sljubljena s vrhunskim maslinovim uljima i lokalnim vinima, dodatno ističući bogatu gastronomsku ponudu regije.
Organizatori, Ruralni poduzetnički inkubator Krka Kistanje uz podršku Šibensko-kninske županije, Turističke zajednice, Udruge maslinara Šibensko-kninske županije i Gourmet Food Factory, izrazili su zadovoljstvo velikim interesom i uspjehom događanja, istaknuvši kako je Fešta od okusa nadmašila očekivanja i postala važna platforma za povezivanje lokalnih proizvođača s tržištem.
'Ova manifestacija postaje značajna za promociju domaćih proizvoda i razvoj autohtone gastronomije, pridonoseći očuvanju tradicije, poticanju održivog razvoja i jačanju identiteta regije. Kroz edukativne radionice i susrete s vodećim stručnjacima, sudionici su stekli nova znanja i vrijedne poslovne kontakte. Uspjeh ovog događanja snažan je poticaj za nastavak promocije lokalne enogastronomije te daljnje pozicioniranje Šibensko-kninske županije kao prepoznatljive gastronomske destinacije, poručila je direktorica Ruralnog poduzetničkog inkubatora Krka Kistanje i organizatorica manifestacije Branka Ivanović.