Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
FESTIVAL VINO DALMACIJE Ovog vikenda i hotelu Le Meridien Lav u Podstrani

FESTIVAL VINO DALMACIJE Ovog vikenda i hotelu Le Meridien Lav u Podstrani

Okupit će se 75 vinarija

Ovog vikenda, 9. i 10. ožujka, svi ljubitelji dalmatinskih vina uživat će u dvodnevnom promenadnom kušanju i bogatom programu 8 vinskih radionica. U hotelu Le Meridien Lav u Podstrani okupit će se 75 vinarija iz cijele Dalmacije od Zadra do Konavala, a po prvi puta predstavit će se i hercegovački vinari. 

Dvodnevno promenadno kušanje 

U subotu i nedjelju od 13 do 19 sati za posjetitelje je otvoren sajam koji je organiziran kao promenadno kušanje. To znači da šećući mogu obilaziti stolove s izlagačkim mjestima, degustirati vina i direktno od proizvođača saznati detalje o kušanom vinu; svojstva, cijenu, količine i sve druge potrebne informacije. Na festivalu će se predstaviti brojna nova vina, pripremljena za puštanje na tržište neposredno uoči ili nakon festivala, neka od njih će biti iz 2023. godišta, a druga iz prethodnog ili još starijih godišta.

Posjetitelji mogu kupiti jednodnevnu ulaznicu po cijeni od 25€ ili dvodnevnu po cijeni od 40€ na webshopu ili na ulazu na sajam. 

Organizatori savjetuju 'od kud krenuti'

Iako svaki ljubitelj vina ima svoje omiljene vinarije ili sorte, promenadno kušanje savršena je prilika za otkrivanje onih novih. Organizatori savjetuju da predvidite dovoljno vremena za istraživanje, a donose i kratki vodič u kojem smjeru krenuti. Kako biste podjednako posvetili pažnju crnim i bijelim vinima, prvog dana posjetite vinare Korčule i Visa gdje prevladavaju bijela vina i Sjevernu Dalmaciju s dominacijom crnih vina. Drugoga dana crna vina kušajte kod vinarija s Pelješca i Komarne dok Južna Dalmacija, Dalmatinska zagora i Hercegovina skrivaju bijela vina koju će potencijalno postati vaši favoriti. 

Učite o vinu i od vina na vinskih radionicama

Paralelno sa sajmom očekuje vas i bogat program vinskih radionica. Svaki dan po četiri vinske radionice donose vam edukativno kušanje s vrlo zanimljivim temama. Cijena radionice je 15€ a svoja mjesta rezervirajte što prije na jer je broj mjesta ograničen. Vinske radionice otvara Vedran Cota u subotu u 15 sati s radionicom Dalmatinski chardonnay i njegove kupaže  posvećenom nedavno preminulom Miljenku Grgiću. Istoga dana na rasporedu su radionica Plavac mali, babić i tribidrag (crljenak) u 16 sati s predavačicom Anom Mucalo, radionica Manuele Plohl Klasični rosé i ostala elegantna obojena vina Dalmacije u 17 sati i Odležani pošip – dalmatinski adut za visoku gastronomiju predavača Ivana Bratinčevića u 18 sati. 

Nedjelja je rezervirana za radionicu Plavac mali vs Amarone vs Chateauneuf du Pape Saše Špiranca u 15 sati, zatim radionice Renesansa debita, bogdanuše, kujundžuše i zlatarice Ane Bitange u 16 sati i Vinska internacionala u Dalmaciji – syrah, merlot i cabernet sauvignon Manuele Plohl u 17 sati. Program zatvara Prošek i sir – novi uzlet desertnog vina s tisućljetnom tradicijom u 18 sati s predavačem Krunom Filipovićem

Ne zaboravite na vinski bonton!

Vinska kušanja i festivali sa sobom nose određena pravila koja stručnjaci itekako razumiju i primjenjuju a posjetitelje se moli da ih poštuju. Organizatori savjetuju da koristite pljuvačnice i posude za izlijevanje te budete odgovorni kušači, a nanošenje parfema i proizvoda intenzivnih mirisa je zabranjeno! Osim toga, mole se svi posjetitelji vinskih radionica da dođu na vrijeme. 

Parking u hotelu je besplatan! 

Vaša reakcija na temu