Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
FOTO Crljenak kaštelanski kao svjetski brend: Vinari na Zinfestu istaknuli snagu autohtone sorte

FOTO Crljenak kaštelanski kao svjetski brend: Vinari na Zinfestu istaknuli snagu autohtone sorte

Festival se nastavlja danas

Zdravicom u čast Crljenka kaštelanskog, u četvrtak je svečano otvoren peti po redu međunarodni Zinfest na kojem su se okupili brojni vinari i ljubitelji vina kako bi zajedno proslavili tradiciju, kvalitetu i posebnost ove autohtone sorte, pradomovine poznatog Zinfandela, ali i bogate gastro ponude kroz dalmatinsku marendu.

Uz dosad rekordan broj izlagača, Zinfest je imao u ponudi trideset Crljenaka, ali i autohtone sorte koje su posjetitelji mogli kušati, poput kratošije, plavca, babice, opola te sve popularnijeg dobričića. Ljubitelji bijelih vina uživali su u pošipu, rijetkoj sorti vlaška te korčulanskom grku.

Posjetitelji su pritom mogli kušati velik broj tradicijskih sorti grožđa i vina, dok je program Zinfesta pružio nezaboravan doživljaj boravka na kaštelanskoj rivijeri.

Vinari na panelu: Crljenak kaštelanski kao lokalna baština globalnog brenda

'Svi smo na istom putu, tragom Hrvatske domovine Zinfandela promoviramo Crljenak kao lokalnu baštinu kako bismo ga pretvorili u globalni brend, koji to i jest. Kaštelanski Crljenak zaslužuje biti na razini svjetski priznatog Zinfandela', kazao je u ime organizatora Zinfesta Srećko Radnić iz klastera Zora tijekom panela vinara koji je održan prvoga dana Zinfesta.

Vinari su iznijeli svoja gledišta o trenutačnom stanju na tržištu, u vinarijama, ali i o izazovima s kojima se susreću u promociji svojih proizvoda. Moglo se čuti kako je vrhunske vinske proizvode potrebno zaštititi, jer zahvaljujući kvaliteti i dobrom marketingu oni pronalaze svoje tržište.

Priča o Crljenku i na međunarodnim natjecanjima

U sklopu programa prvoga dana održane su i 'Priče o vinu', a upravo onu iz Starogradskog polja prenio je mr. sc. Vinko Tarbušković iz JU Agencije za upravljanje Starogradskim poljem, koje je još od 2008. godine na UNESCO-ovoj listi.

Govorio je o vinima iz Hora, gdje se, kao i kod kaštelanskog Crljenka, isprepliću priče o gastronomiji i enologiji kao dijelu turističkog brenda. Svoju priču o šoltanskom dobričiću podijelio je Vinko Kaštelanac, istaknuvši važnost prilike za promociju, jer vinari s otoka Šolte rijetko imaju priliku predstaviti svoje izvrsne kapljice, plodove iz vinograda svoga škoja.

Još jedna priča o Crljenku kaštelanskom otišla je izvan regije, i to zahvaljujući učenicama Matei Zaninović, Klari Bilić i Gabrijeli Caktaš iz Turističko-ugostiteljske škole Split, koje su se na međunarodnom natjecanju GATUS predstavile s temom 'Putevima vina moga kraja', gdje su govorile o povijesti Zinfandela i Crljenka te o svjetski poznatom vinaru i vinogradaru Miljenku Grgiću.

Dalmatinska spiza s okusom tradicije

Uz vinsku kapljicu Crljenka kaštelanskog na Zinfestu 2025. uživalo se i u gastro ponudi dalmatinske marende za koju su bili zaduženi učenici Turističko-ugostiteljske škole Split s profesorima Lorenzom Pervanom i Nikolinom Nikolla, iz SŠ Blaž Jurjev Trogiranin iz Trogira s profesoricama Marijom Hell i Lidijom Lušić te učenici SŠ bana Josipa Jelačića Sinj s profesoricom Marijom Šimunović.

Posjetitelji su mogli uživati i u gastronomskim delicijama s potpisom svjetskih prvaka u spremanju jela od sipe i boba, Ane Damjanov iz Anine kužine i Željka Buotića Leše. Ovaj put Anina kužina spremala je arancine od crnog rižota punjene sirom na postelji od šalše pecorina romana, fritule i štrudel od jabuke, dok je Leše spremao frutti di mare sa zelenom manistrom. Posjetitelji su imali priliku kušati i njoke od bundeve i gulaš od divljači, jelena i vepra te tradicijsko jelo hobotnicu sa slanutkom, odnosno čičerom, kako to kažu Trogirani, ali i sinjske arambašiće s purom.

Predstavili su se i talijanski partneri sa sirevima Zanetti, uljima Farchioni, tortelinima Rana i suhomesnatim proizvodima Casa Moderna, pa je majstor kuhar Renato Šešić pripremio za posjetitelje torteline u umaku od bundeve, s 'pancetom' te, naravno, Zanetti sirom.

Prvi dan Zinfesta uspješno je okončan, a već danas (petak, 14. 11.) od 13 sati svoja će vrata ponovno otvoriti restoran Spinnaker u Marini Kaštela kako bi posjetitelji uživali u okusima Crljenka i rođaka, ali i bogatom gastronomskom, te edukativnom programu. Uz natjecanje u pripremi Dalmatinske marende, održat će se i masterclass na kojem će se predstaviti 'Zadnja berba Crljenka'.

Vaša reakcija na temu