Nakon što se prethodnih godina održavala na rivi, manifestacija 'Pidoća i debit sev ole', koja slavi gastronomiju šibenskog podneblja, seli u Perivoj Roberta Visianija.
Mediteranska gastronomija zaista je posebna vrsta čarolije. U svakom zalogaju osjeti se ljeto, miris soli, toplo sunce i onaj poznati osjećaj kada se život barem nakratko uspori. Među brojnim blagodatima koje Jadran nudi posebno se izdvajaju školjke, a unutar te raskošne morske lepeze jedno od najvažnijih mjesta zauzima pidoća, ili dagnja, kako je mnogi poznaju. No, šibenska pidoća ima svoju priču! Njoj je posvećena jedna posebna manifestacija, a nerijetko je prati i njezin savršeni par, čuveni šibenski Debit!
Peto izdanje
U petak, 13. lipnja od 19 sati, Šibenik će ugostiti sve ljubitelje dobre hrane i vina, u ležernoj atmosferi među zelenilom jednog od najljepših dalmatinskih parkova. U središtu ove zanimljive gastro priče nalazi se pidoća, skromna morska školjka koja u šibenskom akvatoriju ima gotovo kultni status. Naime, pidoća ovdje raste brzo i razvija se u mesnatu delikatesu zahvaljujući jedinstvenom spoju mora i slatke vode rijeke Krke, čiji fitoplankton daje ovoj školjci prepoznatljiv i pun okus.
A što se najbolje slaže uz pidoću? Naravno, debit, najraširenija bijela vinska sorta šibenskog kraja. Riječ je o svježem, laganom vinu nježnih aroma i niskog udjela alkohola, koje se savršeno nadopunjuje s jelima od školjaka i ribe. Za Debit često kažu da ne traži posebne prilike, on je kao stvoren za svakodnevno uživanje i opuštena druženja. A spoj pidoće i debita domaćini s razlogom opisuju kao savršenu ljubavnu priču. Cijela manifestacija posvećena je upravo tom skladnom paru!
Devet kuhara, pidoće na sto načina i vrhunska vina
Ove godine čak devet ugostitelja i uzgajivača pidoća pripremat će svoja jela. I to ne bilo kakva! Uz neizostavne klasike poput buzare i rižota, posjetitelje očekuju i neka sasvim nova, kreativna iznenađenja: gregada od pidoća i slanutka, pašticada od pidoća, pohane pidoće, orzo s pidoćama... Bit će to prava mala eksplozija okusa koja spaja bogatstvo mediteranske tradicije s modernim pristupima u kuhinji.
Svoja jela i kulinarsko umijeće predstavit će Lipo Gourmet by chef Dino Bebić, Pa'kai by Krešimir Glavina, konoba Luce & Brigita, Bistro Visiani by chef Grgo Bačelić, restoran Jadran, Cipacluki, Bistro Špajza, Ško Vina te uzgajalište školjaka Ćoran.
Ovogodišnje izdanje manifestacije obogatit će i vina iz čak deset vinarija šibenskog kraja, regije koja se sve snažnije pozicionira na vinskoj karti Hrvatske. Svoja vina predstavit će vinarije: Testament, Baraka, Vinoplod Šibenik, Birin, Ante Sladić Vino, Vinarija Sladić, Lasin, Ško Vina, Rak i Prgin. Poseban naglasak bit će na različitim interpretacijama debita, autohtone sorte koja već generacijama prati dalmatinsku kuhinju.
Guštanje uz dobru glazbu
Za glazbeni ugođaj bit će zadužen Mate Skračić Adaptive Quartet, šibenski sastav s više od petnaest godina iskustva na sceni. Bend koji je proizašao iz soul-funk korijena, danas slovi kao predvodnik lokalnog pop-jazz izričaja, poznat po svojoj glazbenoj spontanosti, iskrenoj emociji i toploj energiji na pozornici.
'Vidimo se sljedećeg petka u Šibeniku! Ponesite samo dobro raspoloženje, kušajte vrhunska vina i morske specijalitete te zapamtite jedno: Pidoća i debit doista se vole. A Šibenik je pravo mjesto da tu ljubav doživite svim osjetilima', poručuju iz TZ Šibenika.