Svečano je otvoreno jubilarno 10. izdanje Grand Gourmeta, međunarodnog natjecanja konobara, barmena barista i restorana koje se odvija u hotelu Amphora u Splitu od 13. do 15. studenog 2024.
Alma Harašić Bremec ispred udruge Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) - koja manifestaciju organizira uz podršku Ministarstva turizma i sporta, Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, Grada Splita, Turističke zajednice grada Splita i drugih partnera - s ponosom je istaknula kako ove godine sudjeluje čak 70 natjecatelja. K tome, trodnevno događanje obuhvaća 29 masterclassova, radionica, edukacija, prezentacija i panela na kojima se očekuje čak pet stotina sudionika, i to iz deset zemalja.
'Svih ovih deset godina svjedok sam kontinuiranog rasta manifestacije, sve je više dragih ljudi koji dijele svoja znanja i iskustva s mladima. Sudionici će steći brojna nova znanja i iskustva; neka ih vode ne samo u svijetu kulinarstva, nego u svemu što rade jer će zahvaljujući njima pomoći destinacijama da budu što uspješnije na zahtjevnom turističkom tržištu', kazala je na svečanosti Alijana Vukšić, direktorica Turističke zajednice grada Splita.
Zamjenica direktorice Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Jurana Batovanja u svom je obraćanju ukazala na značaj Grand Gourmeta u promociji cjelokupnog gospodarskog sektora ovoga područja. Stava je kako doprinosi tržišnoj prepoznatljivosti gastronomije koja postajte značajan turistički proizvod, ali i kako je, pored promocijskog aspekta, od iznimne važnosti i njegov edukativni karakter.
'Grad Split prošle je godine razvio program poticanja događanja od interesa za grad, u čijem sklopu možemo podržati događanja poput ovog koje ispunjava sve naše strateške ciljeve u segmentu turizma. Ono, dakle, doprinosi razvoju cjelogodišnjeg turizma s obzirom na to da se odvija izvan turističke sezone, međunarodnog je karaktera te, uz promociju grada i županije te na koncu cijele Hrvatske, sadrži edukativni aspekt u koji su uključeni učenici. Vjerujemo da je posrijedi održivo događanje koje će se razvijati i u budućnosti', navela je Antonija Eremut Erceg, pročelnica Službe za razvoj grada, apostrofirajući dugogodišnju uspješnu suradnju sa ŠKMER-om.
Okupljenima se obratio i predsjednik ŠKMER-a Željko Neven Bremec, pri čemu je izrazio zadovoljstvo što i ove godine vidi neka poznata lica, ali i brojna nova koja doprinose širenju manifestacije. Napomenuo je kako se proteklih godina intenzivno progovaralo o problemima ugostiteljstva, koji se tiču ponajprije osoblja, a kako upravo Grand Gourmet sudjeluje u njihovu rješavanju.
Sudionici svečanog otvorenja jubilarnog izdanja manifestacije uživali su u okusima vrgorske Poetice, male obiteljske destilerije koju je upravo Grand Gourmet na samim počecima promovirao, a koja je u utorak navečer na gala večeri u Roundhouseu u Londonu, tijekom dodjele nagrada ovogodišnjeg IWSC-a (International Wine & Spirit Competition), jednog od najprestižnijih natjecanja u vinskoj industriji i industriji žestokih pića, potvrdila plasman među pet najboljih džin destilerija svijeta.
'Poetica se u utorak navečer potvrdila kao jedna od pet najboljih destilerija džina na svijetu, uz to proizvodimo i jedan od pet najboljih London dry ginova. International Wine and Spirit Competition svojevrsni je Oscar u proizvodnji jakih pića, stoga su nas ispunili veliko zadovoljstvo i pozitivna energija zbog ovako visokog plasmana u svjetski vrh. Ovo je zaista izniman uspjeh za Poetica destileriju, mali Vrgorac i cijelu Hrvatsku, osobito uzevši u obzir koliko je posljednjih godina napredovalo tržište zanatskih destilera i koliko je kreativnosti prisutno na njemu. Dovoljno je spomenuti da na IWSC-u ocjenjuje više od sto sudaca te da su na ocjenjivanje pristigle tisuće uzoraka iz cijelog svijeta', naveo je Drago Nosić koji uz suprugu Jelenu Majić Nosić vodi ovu destileriju.
Poetica sudjeluje na ŠKMER-ovim međunarodnim festivalima i natjecanjima, a na ovogodišnjem izdanju Grand Gourmeta premijerno je predstavila svoju liniju konceptnih likera 'Sonate u likerima'.
Prvog jutra Grand Gourmeta, paralelno, konobari su se natjecali u pojedinačnim kategorijama kao što su priprema i posluživanje mesnog ili ribljeg tartara uz odgovarajuća vina, prigotovljavanje rakovog koktela pred gostima uz pjenušac te prepoznavanje alkoholnih pića i sklapanje ubrusa u različite oblike. Dvočlani timovi - koje čine po jedan konobar i kuhar - ugostiteljskih učilišta i škola natjecali su se u disciplini Chef's Table, odnosno u pripremanju i posluživanju menija od četiri slijeda uz piće. U srijedu tijekom dana održavala su se i timska natjecanja konobara u sinkroniziranom posluživanju, gdje su se tročlani timovi konobara trebali dokazati u koordinaciji i profesionalnosti prilikom sinkroniziranog servisa uz glazbenu podlogu.