Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
GASTRO RIVIJERA: Obrtnici rivijere u kabinetu Strukovne škole

GASTRO RIVIJERA: Obrtnici rivijere u kabinetu Strukovne škole

Mala akademija mirisa, okusa, znanja i vještina

U kabinetu makarske srednje strukovne škole održana prva edukativna radionica u sklopu projekta 'Gastro Rivijera'. Projekt u organizaciji Udruženja obrtnika Makarska osmišljen je u svrhu poticanja interesa za upis strukovnih zanimanja u ugostiteljstvu i turizmu. Radionica koju je predvodio tim od ukupno tri renomirana mentora okupila je učenike završnih razreda smjera kuhar i konobar. Uz njih su bili i profesori, uprava škole, predstavnici medija te pročelnica upravnog odjela za javne potrebe i društvene djelatnosti Grada Makarske Sandra Vranješ.

Radionicu je u ime makarskog Udruženja obrtnika otvorila tajnica Sandra Talaja Rusendić obrativši se okupljenim učenicima.

- Danas smo vam kao mentore doveli tri vrsna majstora koji su bivši učenici ove škole i temelje svoga znanja stekli su upravo ovdje. Školujete se na pravom mjestu i odabrali ste odlična zanimanja za koje na tržištu ima puno potražnje i mjesta za nadogradnju. Učite i razvijajte svoje vještine, baš kao naši današnji moderatori i uspjeh neće izostati - kazala je Talaja Rusendić, a zatim se u kuhinji razvio pravi 'masterchef' show. 

Na prvoj jedinici, za koju je bio zadužen poznati makarski chef Mario Tomaš kuhala se hvarska gregada s posebnim naglaskom na autohtone namirnice kao sto su divlja naranča, domaća kapula i krumpir, hvarsko vino i domaći prošek. Tijekom kuhanja učenici su učili čistiti grdobinu, sudjelovali u samoj pripremi povrća za kuhanje, a od glave grdobine i ostatka povrća skuhan je temeljac za samu gregadu čiji je miris preplavio kuhinju kabineta. 

Još jedan vrsni kuhar, breljanski chef Marin Ivanac, na drugoj je jedinici pripremao lubin file sa sarmicama od kelja punjenim julienne povrćem i biskom od kozica. Učenicima je pritom uz niz korisnih savjeta delegirao zadatke pripreme povrća i filetiranja lubina. Priprema ovog jela zahtijevala je niz raznih tehnika kuhanja i rezanja, ali su učenici uz Marinovu pomoć savladali sve zadatke. 

Još jedan bivši učenik strukovne škole, a danas poznati vinski edukator Daniel Čečavac svoju prezentaciju prilagodio je uzrastu učenika. Prisjetio se i svog školovanja.

- U ovoj ste školi zaista na dobrom mjestu. Radite na sebi i nastojte svakog dana biti malo bolji nego jučer - poručio je učenicima Čečavac prije vinske edukacije koja se razvila u proces kušanja u kojem su punoljetni učenici iznijeli svoja prva etnološka zapažanja. Prezentacijom su bili zadovoljni i učenici.

- Svidjela mi se radionica jer nam je objasnio svojstva vina i kako se vino kuša, a posebno me dojmio njegov životni put - kazao je učenik Josip Alač, a njegov kolega iz razreda Davor Krabić istaknuo je da sada zna više o vinima i da bi htio krenuti vinskim putem. 

- Da su učenici zadovoljni i kuharskim dijelom edukacija jasno je i iz izjave budućeg kuhara, učenika Ante Glavote.

- Radionica je bila zanimljiva jer sam vidio stvari koje do sada nisam imao prilike vidjeti. Sada imam bolju viziju i ideju za natjecanja, a zapamtio sam nekoliko savjeta na šta da pazim dok radim - kazao je Glavota. 

Svima okupljenima, a posebno mentorima, zahvalio se i koordinator radionice Ante Matić, ujedno i predsjednik Ceha za ugostiteljstvo i turizam makarskog Udruženja obrtnika. 

- Fala momcima, Mariju, Marinu i Danijelu na fantastično odrađenom poslu. Iznimno smo zadovoljni izvedbom radionice s naglaskom na autohtona jela i namirnice te 'zero waste' kuhanje, odnosno kuhanje bez otpada. Pozivamo obrtnike iz svih mjesta rivijere da nam se pridruže u budućim radionicama i na taj način daju svoj doprinos u motivaciji mladih generacija da se educiraju u poslovima ugostiteljstva i turizma te ostanu živjeti i raditi na našem području - poručio je Matić. 

Vaša reakcija na temu