Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
GRAND GOURMET 2025: Omiš početkom studenog postaje epicentar međunarodne gastronomije i ugostiteljstva

GRAND GOURMET 2025: Omiš početkom studenog postaje epicentar međunarodne gastronomije i ugostiteljstva

Prijave na natjecanja i edukacije su u tijeku

Grad Omiš po prvi put postaje domaćin prestižnog međunarodnog festivala ugostiteljstva i gastronomije – Grand Gourmet. Jedanaesto izdanje održat će se od 4. do 7. studenog u hotelu Plaža, gdje će se najbolji kuhari, konobari, barmeni, baristi i timovi restorana iz cijele Europe natjecati u nizu pojedinačnih i timskih disciplina. Time Grand Gourmet nakon uspješnih izdanja u Makarskoj i Splitu, stiže u grad bogate gastronomske tradicije i gusarske povijesti – te ga afirmira kao središte inovacija i profesionalne izvrsnosti u HoReCa sektoru.

Paralelno s natjecanjima, posjetitelji i sudionici moći će pratiti brojne besplatne masterclassove i radionice s domaćim i međunarodnim stručnjacima.

'Manifestacije poput Grand Gourmeta iznimno su značajne za ugostiteljsku djelatnost, turizam jedne destinacije i, u konačnici, za cijeli grad, jer predstavljaju mjesto susreta i razmjene iskustava i znanja kuhara, konobara, barmena, barista i restoranskih timova. A s s obzirom na to da se održava izvan glavne turističke sezone, njezina važnost ogleda se i u produljenju sezone. Ako uzmemo u obzir da je glavni cilj manifestacije promocija, edukacija i usavršavanja znanja ugostiteljskih djelatnika, koja se realizira kroz natjecanja i susrete koji spajaju izvrsnost, inovacije i profesionalizam u ugostiteljstvu, posve je jasno kako manifestacija potiče ugostiteljski kadar na povećanje kvalitete usluge, koja je i prioritet i imperativ današnjice. Festival ujedno vidimo i kao priliku za stvaranje prepoznatljivog eno-gastronomskog brenda grada jer promovira gastronomsku baštinu i tradiciju, potiče održivi turizam, atraktivan je za posjetitelje te podržava lokalne proizvođače i restorane. Po našem mišljenju, projekt će imati dugoročni utjecaj na razvoj destinacije', istaknuli su iz Grada Omiša.

Manifestaciju organizira udruga Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER), uz podršku TZ Splitsko-dalmatinske županije, Grada Omiša i Turističke zajednice Grada Omiša, koja u ovom vidi priliku da se istaknu autentični lokalni proizvodi, bogata kulturno-povijesna baština te jedinstvena iskustva koja spajaju gastronomiju, prirodu i tradiciju omiškog kraja.

'Grand Gourmet festival za nas je savršena prilika da posjetiteljima ispričamo priču o Omišu kao jedinstvenom spoju prirodnih kontrasta, bogate povijesti i autentične kuhinje. Naš je grad jedinstveno mjesto gdje se more susreće s rijekom Cetinom i stjenovitim zaleđem, a upravo se taj spoj reflektira i u gastronomiji koja je autentična, sezonska i ukorijenjena u lokalnu tradiciju. Spoj morskih plodova iz Omiša i rustikalnih jela iz Poljica i omiškog zaobalja pruža jedinstveno kulinarsko iskustvo. Neizostavna je priča o omiškim gusarima koji su stoljećima čuvali grad i oblikovali njegovu povijest, kao i glazbena baština koju njeguje Festival dalmatinskih klapa – jedno od najvažnijih nacionalnih kulturnih događanja. Omiš nije samo turistička destinacija; to je grad s dušom, gdje svaki zalogaj i svaka kamena ulica pričaju svoju priču. Upravo tu emociju i autentičnost želimo prenijeti posjetiteljima Grand Gourmet festivala', poručio je Ivan Pavković, direktor Turističke zajednice grada Omiša.

Tijekom 11. Grand Gourmeta, Pavković posjetiteljima preporučuje obilazak stare gradske jezgre Omiša, uključujući Tvrđavu Mirabelu i Gradski muzej, uspon do Tvrđave Fortice, isprobavanje brojnih outdoor aktivnosti koje Omiš nudi, te upoznavanje pripreme soparnika, autentičnog lokalnog specijaliteta i zaštićenog nematerijalnog kulturnog dobra. Alma Harašić Bremec, organizatorica manifestacije, ističe da će Omiš zahvaljujući Grand Gourmetu zabilježiti dolaske novih posjetitelja i stotine noćenja, i to u periodu dok druge jadranske destinacije polako zatvaraju turističke kapacitete do iduće sezone.

'Grand Gourmet predstavlja priliku za dodatni kvalitativni iskorak Omiša jer okuplja stručnjake koji prenose svoje znanje i vještine kolegama iz cijelog ugostiteljsko-turističkog sektora. Zahvaljujući lakoj dostupnosti, kvalitetnim hotelskim kapacitetima, blagoj klimi i gostoljubivim domaćinima, Omiš je idealan domaćin jesenjeg izdanja festivala. Atraktivan program privući će pažnju struke i medija, jačajući vidljivost i prepoznatljivost Omiša kao destinacije koja ulaže u inovacije, znanje i vještine. Festival je i prilika da posjetiteljima iz udaljenijih krajeva predstavi sve posebnosti grada, potičući ih na buduće dolaske. Njegujući nagrađivanje i prezentiranje najboljih pojedinaca, timova i restorana, uz vrhunske radionice i masterclassove iz područja gastronomije, vina i bara, naglasak ove godine stavljamo na sljubljivanje: likera s tradicijskim slasticama, hrane s vinom, jela s kavom, ali i na novi program Akademije dalmatinskog pršuta, kojem se posebno veselimo', naglasila je Alma Harašić Bremec.

Ovogodišnji Grand Gourmet uključuje masterclassove o principima zero waste i održivosti u modernoj kuhinji, Algoritam izrade vinske karte namijenjene omiškim ugostiteljima, edukacije o latte artu, kavi i matchi, kao i masterclassove o korištenju kave u gastronomiji te sous-vide tehnikama u kuhinji i baru. Posjetitelji će moći sudjelovati u vinskim radionicama i masterclassovima poput Graševina TastEat, Entry Wine te Pairing Lab, gdje se prezentira sljubljivanje hrane i vina. Festival nudi i radionice posvećene dalmatinskim likerima i tradicijskim slasticama, konceptnim dalmatinskim likerima u koktelima, čokoladi u restoranskom desertu te Akademiji dalmatinskog pršuta. Natjecanja, pak, obuhvaćaju sinkronizirano posluživanje, barista izazove, barmene u disciplinama Classic & Flair, sinkronizirani koktel te Chef’s Table, gdje vrhunski kuhari pripremaju inovativna jela pred žirijem i publikom.

'Sudjelovanje na Grand Gourmetu ugostiteljima pruža priliku da se nagrade za sezonu, druže s kolegama i predavačima, razmjenjuju iskustva, dobiju mentorske savjete te pripremaju koncept i ponudu za novu sezonu koji im osigurava ugodniji rad i bolje rezultate. Građani se također mogu uključiti u program, pratiti natjecanja i prijaviti se na besplatne edukacije, no budući da je broj mjesta ograničen, važno je osigurati svoje mjesto na vrijeme', dodala je Alma Harašić Bremec.

Detalje o prijavama, smještaju i natjecanjima provjerite ovdje.

Vaša reakcija na temu