Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Greška kod pripreme mesa koja može biti opasna po zdravlje

Greška kod pripreme mesa koja može biti opasna po zdravlje

Evo što stručnjaci preporučuju

Meso je sastavni dio prehrane većine Hrvata. Bez obzira preferirate li jesti piletinu, svinjetinu, junetinu ili divljač, ove su namirnice odlični izvori proteina, ali i riboflavina, cinka, vitamina B6 te željeza.

Međutim, meso ima i neke potencijalne zdravstvene rizike. Većina ljudi brine o tome da meso termički dobro obradi prije konzumacije, ali i da opere ruke odmah nakon dodirivanje sirovog mesa jer ono može sadržavati bakterije poput salmonele, E. coli i listerije.

Nemojte zaboraviti niti oprati tanjur ili dasku na kojoj ste držali komad sirovog mesa nakon što ste ga prebacili na tavu, roštilj ili u lonac.

Ako vratite termički obrađeno meso na isti neoprani tanjur na kojem ste držali sirovo meso, bakterije se mogu proširiti na vašu kuhanu hranu te ugroziti vaše zdravlje. Preporuka je da uvijek dubinski operete bilo koji dio kuhinje na kojem je stajao sirov komad mesa.

Pirjanje na minimalno masnoće te kuhanje mesa, pak, najbolji je način za termički obradu ove namirnice jer se u tim postupcima gubi najmanje hranjivih tvari, piše Punkufer.

Vaša reakcija na temu