Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash GULAŠ ZA 25 KUNA Recept za fino jelo koje treba isprobati u listopadu

GULAŠ ZA 25 KUNA Recept za fino jelo koje treba isprobati u listopadu

Ako se razumijete u gljive i sami ih uberete, bit će još jeftiniji

U trgovinama će vas ovaj recept stajati oko 25 kuna, no ako gljive sami naberete, cijena će mu biti znatno manja. Dakako, idite u berbu samo ako se razumijete u tematiku, piše Punkufer.

Gulaš od gljiva možete poslužiti uz kruh, kuhane rezance ili čak rižu. Kako u ovom receptu nema namirnica životinjskog porijekla, bit će izvrstan izbor i za vegane ili vegetarijance.

Sastojci:

500 grama gljiva po želji (šampinjoni, bukovače, trubače...)

200 ml povrtnog temeljca

50 ml crvenog vina

1 veća rajčica

1 luk

2-3 češnja češnjaka

2 žlice umaka od soje

1 žlica koncentrata rajčice

1 žlica brašna

1 žlica timijana

1 žlica sušene kadulje

sol i papar po želji

peršin za ukrašavanje

biljno ulje za pirjanje

Priprema:

1. Zagrijte ulje u loncu pa na njemu prepržite luk narezan na kockice. Za to će vam biti potrebno oko tri do četiri minute.

2. Ubacite u lonac i nasjeckan češnjak, pa sve zajedno pirjajte još oko pola minute.

3. Ulijte vino u lonac, promiješajte i pustite da sve zajedno kuha nekoliko minuta, odnosno dok većina tekućine ne ispari.

4. Ubacite brašno i sve dobro promiješajte.

5. Ubacite koncentrat rajčice i svježu rajčicu narezanu na kockice. Kuhajte sve zajedno nekoliko minuta.

6. Ubacite gljive narezane na jednake dijelove i začine i pirjajte sve zajedno nekoliko minuta, odnosno dok gljive ne puste tekućinu.

7. Začinite s umakom od soje, solju, paprom, kaduljom i timijanom.

8. Podlijte sve zajedno povrtnim temeljcem i kuhajte još koju minutu, odnosno dok se gulaš ne zgusne, a okusi ne sljube.

9. Pospite peršinom prije posluživanja. Dobar tek!

Savjet plus:

Umjesto svježih možete iskoristiti i sušene gljive. Prije ubacivanja u gulaš stavite ih u vodu na barem dvadesetak minuta, a tekućinu u kojoj su se namakali iskoristite umjesto temeljca.

Vaša reakcija na temu