Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
HERZ Prvo šibensko-makedonsko pivo

HERZ Prvo šibensko-makedonsko pivo

Posvećeno je prof. dr. Sašku Jovevu, makedonskom kardiokirurgu, po majci Šibenčaninu, predstojniku Univerzitetske klinike za državnu kardiokirurgiju u Skopju koji je predvodio tim liječnika, koji je 23. svibnja 2020. godine uspješno izveo prvu transplantaciju srca u Makedoniji

Prvo šibensko - makedonsko pivo posvećeno je prof. dr. Sašku Jovevu, makedonskom kardiokirurgu, po majci Šibenčanin, predstojniku Univerzitetske klinike za državnu kardiokirurgiju u Skopju koji je predvodio tim liječnika, koji je 23. svibnja 2020. godine uspješno izveo prvu transplantaciju srca u Makedoniji. To je povijesni događaj jer je riječ o prvoj transplantaciji srca u Republici Sjevernoj Makedoniji. Spomen pivo dobilo je ime 'Herz', a njegovi kreatori uključuju se u plemenitu misiju poticanja i afirmacije donorstva u Sjevernoj Makedoniji. 

Pivo 'Herz' posvećeno prof. dr. Jovevu i njegovoj ekipi koja je izvela povijesni pothvat prve transplantacije srca u Makedoniji, kreirali su craft pivari Vedran i Luka Škugor, vlasnici Pivovare 022 iz Šibenika te Krume Ivanovski i Dimitar Jovanovski iz Skopja, vlasnici gypsy Pivovare Hotch Potch sa sjedištem u Zagrebu.

Pivo je kreirano i skuhano u Šibeniku, a plod je kreativne suradnje dvaju stilom i pristupom craft pivu različitim pivovarama. Pivovara 022 afirmirala se svojim unikatnim pivama s pričom i to '1066.', posvećeno prvom spomenu imena Šibenika u pisanim dokumentima, '83:82'posvećeno povijesnoj košarkaškoj utakmici 'Šibenka': 'Bosna' i oduzimanju titule državnog prvaka KK Šibenka te '1646.', posvećeno izgradnji šibenskih tvrđava. Riječ je o California Common, Golden Ale i Pale Ale stilovima. S druge strane, eksperimentalna gypsy Pivovara Hotch Potch, njeguje drukčije stilove i afirmirala se s svojim prvim uratkom neobičnim Juicy Pale Ale pivom 'Little Gnomes' Hats' nakon čega su nastavili nadopunjavati hrvatsku craft scenu neobičnim pivskim uratcima dodavanjem voća, začina, eksperimentalnih hmeljeva i slično kako bi napravili nešto totalno drugačije. Hotch Potch pivsku listu, uz navedeni 'Gnom', čine 'Bad Drummer' Milk stout, 'Sourovska' Pastry Sour, 'Mrs. Millers Passion' fruit Neipa i 'Hoppykumulus' Hazy Ipa.

Pivovare '022' i 'Hotch Potch' su na ideju o kolaboraciji na kreiranju zajedničkog piva, koje će na poseban način povezati Hrvatsku i Makedoniju, došle početkom ove godine no u svibnju, nakon vijesti da je voditelj liječničkog tima koji je izveo prvu transplantaciju srca u Makedoniji bio prof. dr. Saško Jovev, po majci Sinevi Ilijaš, Šibenčanin, a po ocu Orceu Jovevu, Makednonac, odlučeno je da u čast tog uspjeha plod njihove suradnje bude prvo šibensko - makedonsko pivo te da to bude njihov doprinos poticanju i afirmaciji donorstva u Makedoniji koje je u Hrvatskoj pa tako i u Šibeniku već jako dobro prihvaćeno.

'Herz' je  prvo spomen pivo u svijetu posvećeno nekom kardiokirurgu, njegovoj ekipi i transplantaciji srca. Lagano je, pitko i svježe, a razlikuje se od stila obiju pivovara. Riječ je o finom o Belgian Hoppy Witbieru, nježnog na nepcu, a profinjenog okusa i mirisa koje mu daje cvijet kamilice te ono tako nosi i poruku da je pivo kao napitak zdravo te da, dokazano, ako se u njemu primjereno uživa, čini dobro i srcu. 

Potporu ovom plemenitom projektu šibenskih i makedonskih pivara dala je Udruga Hrvatsko - makedonska tangenta iz Šibenika koja već godinama uspješno radi na razvoju i njegovanju prijateljskih i kulturnih veza Hrvatske i Makedonije. 

Vaša reakcija na temu