Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: YouTube HIT! Recept za pitu od limuna koji je pogledalo više od milijun ljudi

HIT! Recept za pitu od limuna koji je pogledalo više od milijun ljudi

Za recept možete koristiti kupovno tijesto za tart, ali ga i sami ispeći

Pita od limuna i sira jedan je od najpopularnijih recepata kulinarskog internetskog portala Taste of Home, a pogledalo ga je više od milijun sladokusaca. Za recept možete koristiti kupovno tijesto za tart, ali ga i sami ispeći. U svojim receptima Amerikanci koriste šalice, a jedna odgovara 198 g šećera, 228 g šećera u prahu, odnosno 120 g brašna, piše punkufer.hr.

Sastojci za koru:

150 g brašna

25 g šećera u prahu

125 g maslaca

1 žlica ledene vode

1 žlica kiselog vrhnja

Krema od limuna

1 i 1/4 šalice šećera

6 žlica škrobnog brašna

1 i 1/4 šalice vode

1/2 žličice soli

2 žlice maslaca

2 žličice naribane limunove korice

1/2 šalice limunova soka

4-5 žlica žute jestive boje za kolače prema želji

Krema od sira:

310 g kremastog sira

3/4 šalice šećera u prahu

1 žlica limunova soka

tučeno vrhnje, prema želji

Priprema:

1. Izmiksajte ili umijesite ručno brašno s hladnim maslacem narezanim na listiće i ostalim sastojcima pa tijesto oblikujte u kuglu, zamotajte u krpu ili plastičnu foliju te stavite u hladnjak na najmanje pola sata.

2. Kalup za tart pospite brašnom i po njemu rasporedite tijesto. Izbockajte ga na nekoliko mjesta vilicom, položite papir za pečenje i suhi grah ili rižu kako se tijesto ne bi dizalo tijekom pečenja. Pecite na 180 Celzijevih stupnjeva 15-20 minuta.

3. Pomiješajte 3/4 šalice šećera, škrobno brašno i sol u lončiću pa umiješajte vodu neprestano miješajući pjenjačom. Zagrijte do vrenja na laganoj vatri pa je smanjite i dodajte ostatak šećera te kuhajte dvije minute.

4. Maknite s vatre, umiješajte maslac, naribanu limunovu koricu te, prema želji, boju za kolače. Umiješajte limunov sok i ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi oko jedan sat.

5. Za kremu od sira izmiješajte kremasti sir i šećer u prahu te limunov sok, a prema želji dodajte i tučeno vrhnje).

6. Napunite koru za pitu kremom od sira pa dodajte kremu od limuna i ohladite preko noći. 

Vaša reakcija na temu