Kremasti griz je jedno od onih jela koja smo obožavali jesti kao djeca, ali nekako smo ga zaboravili kako smo odrasli. Vrijeme je za ponovno uživanje u njegovu okusu, uz 3 različita recepta.
Griz s kakaom
Sastojci:
- 1 l mlijeka
- 10 žlica pšeničnog griza
- 5 žlica šećera
- kakao za posipanje.
Priprema:
U lonac ulij mlijeko i pomiješaj ga sa šećerom. Mlijeko zagrij do vrenja i neka se sav šećer otopi. U kipuće mlijeko dodaj griz i pažljivo miješaj pjenjačom nekoliko minuta. Kada se zgusnuo, griz makni sa štednjaka i nastavi miješati još koju minutu. Gotov griz presipaj u tanjur i obilno ga posipaj kakaom, piše Miss Gastro.
Griz sa šumskim voćem
Sastojci:
- 1 l mlijeka
- 10 žlica pšeničnog griza
- 4 žlice šećera
- 100 g šumskog voća
- 1 žlica meda.
Priprema:
U lonac ulij mlijeko i pomiješaj ga sa šećerom. Mlijeko zagrij do vrenja i neka se sav šećer otopi. U kipuće mlijeko dodaj griz i pažljivo miješaj pjenjačom nekoliko minuta. Kada se zgusnuo, griz makni sa štednjaka i nastavi miješati još koju minutu te gotov griz presipaj u tanjur i ostavi da se ohladi. U blenderu pomiješaj šumsko voće i med te gotovu smjesu prelij preko hladnog griza.
Griz s bananom, lješnjacima i cimetom
Sastojci:
- 1 l mlijeka
- 10 žlica pšeničnog griza
- 3 žlice meda
- 1 banana
- 20 g lješnjaka
- 1 žličica cimeta.
Priprema:
Mlijeko u loncu zagrij do vrenja. U kipuće mlijeko dodaj griz i pažljivo miješaj pjenjačom nekoliko minuta. Kada se zgusnuo, griz makni sa štednjaka i nastavi miješati još koju minutu. U to vrijeme u griz umiješaj i med te cimet. Gotov griz presipaj u tanjur. Na griz dodaj nasjeckane banane i cijele lješnjake te sve posipaj s malo cimeta i meda.