Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: screenshot / YouTube INDIJSKA SLASTICA Recept za Gajar ka Halwa

INDIJSKA SLASTICA Recept za Gajar ka Halwa

Nezaobilazan dio svadbenih svečanosti

Gajar ka Halwa ili u prijevodu halva od mrkvi je tradiconalna indijska slastica. Ovaj desert se priprema od naribanih mrkvi koje se polako kuhaju u punomasnom mlijeku i začinima, a poslužuju s tostiranim oraščićima i grožđicama.

Iako se sastoji od relativno jednostavnih sastojaka, Gajar ka Halwa se zbog svojeg slatkog i bogatog okusa obično jede u posebnim prilikama poput proslava rođendana, a i nezaobilazan je dio svadbenih svečanosti, piše Punkufer.

U zimsko vrijeme kuha je gotovo svaka indijska obitelj. Na sjeveru Indije se koriste crvene mrkve ili takozvani Delhi gajar, a u ostatku se koriste uobičajene narančaste mrkve. Pritom valja znati da će halva biti ukusnija što su mrkve svježije.

Sastojci:

- 500 g mrkvi

- 500 ml punomasnog mlijeka

- 125 g šećera

- 30 g narezanih oraha po želji (bademi, pistacije, indijski oraščići...)

- 2 žlice grožđica

- 2 žlice maslaca ghee

- ¼ čajne žličice kardamoma u prahu

Priprema:

1. Operite i ogulite mrkve. Naribajte ih na sitno.

2. U loncu rastopite jednu žlicu maslaca ghee pa na njemu kratko prepržite oraščiće dok ne dobiju zlatnu boju.

3. Uklonite oraščiće sa strane.

4. U isti lonac dodajte mlijeko i ugrijte ga.

5. Potom dodajte naribane mrkve, promiješajte sve zajedno i na laganoj temperaturi kuhajte dok ne omekšaju.

6. Ubacite šećer i dobro promiješajte.

7. Začinite mrkve s još jednom žlicom gheea i karadmomom.

8. Kuhajte sve zajedno dok mlijeko ne ispari, a smjesa ne postane kompaktna i mekana.

9. Poslužite kuhane mrkve s tostiranim oraščićima i grožđicama

Vaša reakcija na temu