Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay INDONEZIJSKI SPECIJALITET Recept za sočne pileće ražnjiće u finom umaku od kikirikija

INDONEZIJSKI SPECIJALITET Recept za sočne pileće ražnjiće u finom umaku od kikirikija

Isprobajte nešto novo

Satay je vrlo ukusno jelo sastavljeno od mesnih ražnjića koji se peku na roštilju te poslužuju s aromatičnim umakom od kikirikija. Jelo potječe s otoka Jave u Indoneziji, no iznimno je popularno i na Tajlandu i Maleziji.

U pripremi se mogu koristiti razne vrste mesa - od piletine do junetine. Da bi meso bilo što ukusnije ono se marinira noć prije termičke obrade u sočnoj mješavini začina i dodataka. Punkufer donosi recept za pileće ražnjiće.

Sastojci za umak:

500 ml vode

300 g grubo nasjeckanih kikirikija

225 g čili paste (sambal)

115 g kokosova šećera

85 g tamarind paste

60 ml suncokretova ulja

4 češnja češnjaka

1 luk

1 komad đumbira veličine oko 5 cm

1 stapka limunske trave

prstohvat soli

Sastojci za pileće ražnjiće:

1,5 kg otkoštenih pilećih zabataka

2 žlice šećera

2 žlice vruće vode

1 žlica luka u prahu

1 žlica melase

2 čajne žličice češnjaka u prahu

2 čajne žličice kurkume

½ čajne žličice đumbira u prahu

½ čajne žličice limunske trave u prahu

sol po želji

biljno ulje

Priprema:

1. Pretvorite luk i češnjak u pire (potreban za umak) u sjecalici povrća ili u blenderu. Prepirjate pire od luka i češnjaka na ulju. Dodajte naribani đumbir i stapku limunske trave koju ste prethodno zgnječili pa sve zajedno termički obrađujte oko 15 minuta.

2. Umiješajte čili pastu i pirjajte oko pet minuta.

3. Ubacite kikiriki, tamarind pastu, kokosov šećer, prstohvat soli i pola litre vode. Kuhajte umak na laganoj temperaturi oko 45 minuta.

4. Pripremite marinadu za piletinu - u velikoj zdjeli pomiješajte šećer, luk u prahu, melasu, češnjak u prahu, kurkumu, đumbir u prahu i limunsku travu u prahu s dvije žlice vode.

5. Dodajte piletinu narezanu na manje komade i dobro pomiješajte. Prekrijte zdjelu, stavite u hladnjak preko noći ili čak na 24 sata.

6. Mariniranu piletinu nabodite na drvene štapiće. Meso premažite s uljem i posolite ga.

7. Ražnjiće ispecite na roštilju i poslužite s umakom od kikirikija

Vaša reakcija na temu