U petak, 30. svibnja u 19 sati u Omišu će biti upriličena promocija kuharice 'Omiška spiza', autorice Sandre Mitrović Nikšić. Knjigu će predstaviti nutricionistica i dijetetičarka Olja Martinić, a prezentaciju će moderirati Nikolina Tomasović Bock.
Za sve one goste koji su pitali: 'Može li recept?'.
Povodom pet godina rada, Sandra Mitrović Nikšić napisala je kuharicu 'Omiška spiza' na hrvatskom i engleskom jeziku.
Svi koji su bili u njezinom restoranu Arsana znaju da Sandra jednako strastveno govori o začinima, namirnicama, kao i o običajima, godišnjim dobima i tradicijama koje prate svako jelo.
'Ova knjiga je osobna arhiva okusa, mirisa i uspomena, u kojoj su sačuvane one priče koje nas podsjećaju tko smo, odakle dolazimo i zašto neka jela pripremamo baš na svoj način.
U njoj ćete pronaći: naslijeđene recepte iz omiških kuhinja, savjete naših baka, tradiciju kao i one crtice koje smo dopisivali do recepata da bi ih ispravili', kaže autorica.
U receptima nema preciznih mjera, jer se u Dalmaciji, kuha po osjećaju, ništa ne prolazi bez vlastitog pečata, i to je ono što ovu kuharicu čini živom.
Knjiga je nastala iz želje da se sačuvaju recepti i priče prije nego se izgube u brzini svijeta koji se stalno mijenja.
'Ovo je priča o našoj obiteljskoj kuhinji, a nakon što je pročitate, pozivamo vas da podijelite i vi svoje recepte, svoje priče, svoje tradicije.
Baština se između ostalog čuva kuhanjem, prenošenjem i prisjećanjem', ističe Sandra Mitrović Nikšić.