Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash Iznenađujući efekti jogurta i kefira na imunološki sustav

Iznenađujući efekti jogurta i kefira na imunološki sustav

Liječe koleru!

U jogurtu i kefiru je puno zdravih stvari, od kalcija, preko probiotika sve do proteina. Uz to, jedna izraelska studija sada se otkrila da probiotici u jogurtima zapravo mogu smanjiti upalu kako bi ojačali imunološki sustav.

Mnogo je ljudi osjetljivo na laktozu i mliječne proizvode te ih moraju izbjegavati. No oni koji nemaju takvih problema slobodno ih mogu konzumirati. Posljednjih godina znanstvenici su oprečnih miljenja o mliječnim proizvodima. Dio njih tvrdi da ti proizvodi mogu dovesti do širokog spektra bolesti koje uključuju artritis i depresiju te akne, a drugi pak misle da su mliječni proizvodi korisni. 

Ipak, za one koji jogurte konzumiraju jer, pak, vjeruju u njegove blagodati, sada se mogu veseliti. Dvoje istraživača koji su proveli sveučilišno istraživanje u Izraelu otkrila su da molekule iz probiotika u kefiru značajno smanjuju razinu zaraze agensom koji uzrokuje koleru.

U naknadnoj studiji, znanstvenici su otkrili da su iste molekule djelovale i kao protuupalna sila protiv nekih modela virusnih bolesti. To je uključivalo 'citokinsku oluju', što je imunološki odgovor koji je otkriven kao vodeći uzrok smrti kod pacijenata s Covidom-19.

'Naše istraživanje prvi put osvjetljava mehanizam pomoću kojeg fermentirani mliječni probiotici mogu zaštititi od patogenih infekcija i pomoći imunološkom sustavu', rekao je profesor Raz Jelinek, potpredsjednik za istraživanje i razvoj sa Sveučilišta Ben Gurion na Negevu, piše Eat this, prenosi N1

Vaša reakcija na temu